От х:

Днес в x:

Етъра оживява в Хасково

Изложба на художествени занаяти ще бъде открита тази вечер в Историческия музей в Хасково. Уникалните предмети, изработени от народните майстори от всички етнографски райони на България, са подредени по витрините в сградата. Те са донесени специално от Архитектурно- етнографски комплекс Етъра, където години наред се поддържат и съхраняват.

Гости на музея са директорът на Етъра Ангел Гоев, и двете уреднички Величка Илиева и Румяна Денчева.






В настоящатата изложба "Когато миналото оживява" са представени занаятчийски произведения от Етърските майстори, пазени през годините. С над 200 експоната, надписи и фотоси се илюстрирани най-характерните занаяти от Габровски край. В него векове наред са се развиали над 400 занаята: ковачество, ножарстви, бакърджииство, кожухарство и памукчийстов. В ескпозицията са показани традиционни за региона костюми и постелъчни тъкани.





Етъра съхранява материалната и духовна кулура, както през Възраждането, така и векове назад. Неведнъж е наричан Българският Манчестър, обясни Ангел Гоев.



Изложбата е придружена и от базар. Всеки може да закупи сръчно изработен продукт от Габровския край, съхранил в себе си българския дух и традиция.


Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини