От х:

Днес в x:

За децата и гръбначните изкривявания под напора на знанието

За  никого не е тайна, че раниците на учениците от година на година стават все по-тежки. Особено при най-малките тежестта на ученическата чанта е пропорционална на собственото им тегло.
 
Всеки е виждал сутрин към входовете на училище вийнати телца под "напора на знанието”, скрито в учебниците, работните тетрадки, тетрадките с широки и тесни редове, с малки или големи квадратчета... Така малките носят знанието гърба си и то не метафорично, а буквално. 
И ако науката действително е слънце, то тежестта й върху децата от първи до четвърти клас може да се окаже и пагубна за тяхното здраве.
 
Според статистиката от анкетата на Haskovo.net за тежестта на ученическите раници, която макар и с непредставителна цел, но все пак даваща показателна картина за ситуацията, се вижда, че  в 63, 3 %  раниците са тежки между 5 и 10 килограма. В този диапазон са 95 от 150-те отговора. 19.3 % от или 29 от анкетираните  са отговорили, че раниците на децата им за училище тежат между 10 и 15 килограма. Под 5 килограма тежка ученическа чанта са отчели само 13 души. Толкова са отговорили и че ученикът им у дома ходи в училище само с тетрадка в задния джоб.
 
От години се тръби, че сред най-масовите заболявания които увеличават дела си ежегодно при подрастващите са гръбначните изкривявания. Специалистите посочват, че наред с неправилната стойка при писане, друг основен фактор, водещ до това, е именно тежката ученическа чанта.
 
Съвместно изследване на Националния център за обществено здраве и анализи и Националната спортна академия "Васил Левски" от 2014 година показва, че половината първокласници в страната имат проблем с костно-мускулната система. Почти 60% от всички подрастващи на възраст 9-14 години страдат от гръбначни изкривявания. А при по възрастните 15-21 години процента е още по-голям, почти всеки трети младеж има дискомфорт с гърба или кръста.
 
Според последните данни от 2016 година на РЗИ Хасково 3.8%  от подрастващите между 7 и 18-годишна възраст в региона са са регистрирани със заболяването сколиоза /изкривяване на гръбначния стълб встрани.
 
А проблемът с тежките раници може да бъде лесно решен-просто като част от учебниците и приложенията, предназначени за работа в училище, остават там-в клас, в училището, където трябва да има обособено място за това. В част от училищата са се постарали донякъде да сторят това. Но на много места липсата на възможности за облекчение на товара от учебници се обяснява с липса на достатъчно място за обособяване на кътове или тъжното признание за опасения, че стават кражби, дори на учебни помагала. А в Съюза, на който и България е член,  европейската практика е децата да си носят само закуска, а в училище да се работи с ксерокс копия, да се пише на листа, а не в тетрадка или пък всеки ученик да разполага с втори комплект учебници за работа в клас. Интерактивното обучения също е вече силно застъпено.
 
Преди месец от Министерството на образованието и науката излязоха със съобщение на сайта си, в което заявиха, че планират мерки, като реакция по проблема с тежките ученически раници.  Става въпрос за отпускането на допълнителни средства, за да се осигури достъп до електронно четими варианти на учебниците за всички ученици от I клас до VII клас. Достъпът до електронно четимите учебници ще бъде осигурен чрез създаване на електронен портал с учебно съдържание, в който ще бъдат публикувани тези учебници, посочват от Просветното ведомство.
Същевременно учебниците от I до VII клас включително, които са печатни издания с обем над 18 печатни коли, ще се отпечатват вече като две отделни книжни тела.  Това предвижда промяна в Наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, която също е насочена към олекотяване тежестта на ученическите раници. 
Ясно е- добрите  намерения са афиширани, но кога ще  бъдат приложени реално планираните мерки не става ясно от  съобщението. За родителите остава да се надяват, че добрите намерения на МОН няма да останат само заявени, докато гърбовете на децата им се извиват под тежестта на знанието. Не метафорично. Буквално.
 
 
Красимира Славова
 
 
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    64
    642158
    34 0
    13:18, 25 мар 2018
    Аман от празни приказки. Повече от 30 години се говори за този проблем и нищо не се прави за разрешаването му. Затова са изкривяванията на гръбначния стълб. Защото носят непосилен за крехките им раменца товар.
  • 2
    Пе
    Петко
    1 -2
    06:39, 28 мар 2018
    Когато раницата е тежка , то тя трябва да е туристическа , с която се разпределя тежастта между раменете и хълбоците. Раници от рода на пума,найк,адидас и тем подобни "модни" простотии са крайно неподходящи ,макар някои хора да ги смятат за признак на величие. Моят син беше с гръбначно изкривяване ,но нещата се оправиха. Ползваме такава раница : https://www.decathlon.bg/p/8243265_ranitsa-forclaz-22-air-jr-zeleno-sivo.html#/11-235-_ Не съм собственик на магазина ,че да му правя реклама ,а искам да помогна

Още новини

Последни новини