От х:

Днес в x:

Нов етап в развитието на трудовия пазар у нас, но не и в Хасково

Хасковски регион отново се появява в полезрението на икономическите анализатори с негативен знак. Този път в последната публикация на Явор Алексиев от Института за пазарна икономика, който коментира тенденциите на пазара на труда у нас, стъпвайки на базата данни за развитието му през 2017 г. от Националния статистически институт.

Като цяло предварителните данни от НСИ потвърждават очакванията за подобрение в големи части от страната. Освен, че се отчита рекорден коефициент на заетост от 66, 9 % на национално ниво, за пръв път в страната не се появява област със средногодишен коефициент на заетост на населението на възраст 15-64 години под 55 %.

Въпреки тези положителни новини, обаче, някои от най-трайно наложените регионални дисбаланси са все още ясно видими, тъй като и през последната година основно се повишава броят на заетите в южната част на страната, посочва в коментара си Явор Алексиев и дава пример с факта, че за всеки 4 работни места на юг е разкривано само едно на север от Стара планина.

Хасково обаче не попада в тази положителна „южна тенденция“, а напротив. Регионът присъства в анализа с изключенията и то с най-голям спад в броя на заетите-минус 2 хил. души. Габрово и Видин са също в тази негативна статистика, съответно с минус -1,5 хил. души и -1,4 хил. души.

Най-голям абсолютен ръст на броя на заетите се наблюдава в област Пловдив-33 хил. души, следвана от Стара Загора и столицата с по 16 хил. души.

Коефициентът на заетост на населението на възраст 15-64 години се увеличава в почти всички области на страната с изключение на Габрово и Видин, където е отбелязан минимален спад, а без промяна особена остава показателят за Варна, Сливен и Хасково.

А иначе като цяло анализаторът посочва добрата тенденция за свиване през 2017 г. на разликата между столицата и областта с най-нисък коефициент на заетост на населението в работоспособна възраст, който е 19 процентни пункта. За сравнение нивата през 2008 и 2009 г. са били 24 процентни пункта. Това свиване на регионалните различия при показателите за пазара на труда е очаквано, тъй като рекордно високата заетост и почти отсъстващата безработица в столицата предполагат по-бавната промяна на стойностите на тези показатели в настоящия и следващи периоди. В същото време икономическият подем се разпростира извън столицата и най-големите градове към по-малките икономически центрове в страната заради все още по-ниските цени на труда, земята, офис площите и други фактори, посочва Явор Алексиев.

В перспективите по темата за следващата -2018 година икономическият анализатор обаче отбелязва, че с приближаване на средните стойности за ЕС по отношение на икономическата активност и заетостта на населението в работоспособна възраст, българският пазар на труда започва да изпитва някои от вече познатите в другите европейски страни проблеми. Един от тях е увеличаващия се недостиг на труд.

И въпреки че през последните месеци в България се правят стъпки в посока облекчаването на вноса на чуждестранни работници, икономистът от ИПИ

смята, че това не е достатъчно за облекчаването на този недостиг.

Алексиев смята, че през следващата година можем да очакваме още по-силен сблъсък между негативните демографски процеси, проблемите с квалификацията на безработните, дори и с тази на част от работещите и нуждите на трудовия пазар. Затова той смята, че настоящия период в условията на рекордна заетост и недостиг на работна ръка, трябва да бъде преосмислен от правителството, като неподходящ за налаганите мерки за директно създаване на субсидирана заетост.

Инертно определяни като „важни”, но все още необлечени в конкретика концепции като „дуално образование”, „учене през целия живот” и „продължаваща квалификация” трябва да бъдат поставени в центъра на публичния дебат и политики, ако не искаме в един момент бюрата по труда пак да се окажат пълни, а политиците – изненадани.

Усилия трябва да се насочат и към облекчаване и усъвършенстване на трудовото законодателство, което да насърчи гъвкавите форми на заетост, включително работата на непълен работен ден,категоричен е икономистът Явор Алексиев в анализа си.

Красимара Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Лу
    Луди
    42 -1
    09:15, 17 мар 2018
    250 евро заплата, за 6 дневна седмица и ненормирано работно време, без болнични и отпуск, без празници и майчинство... Положението е трагично и по-зле става ....
  • 2
    Го
    Гошо
    36 0
    09:41, 17 мар 2018
    Не виждам защо Видин е по-зле от Хасково... Тук си имаме мести олигарси: цвети-джендъра, тити-лиляната, кумгейтчетата... Няколко феферасти от ГРОБ, тотално некадърни партийни калинки... 0лв инвестиции, 0млади...
  • 3
    Де
    Денис
    24 -2
    11:26, 17 мар 2018
    Аа знаете ли , че регистрираните български работници са повече извън страната? Това защо никой не го спонева никъде? В цяла Европа това е възможно само за България , засрамете се , вижте в какво състояние е роднита "Ви" , че вече не е моята родина и никога няма да се завърна , нито пък ще позваля на децата ми да мизерстват там!
  • 4
    Хо
    Хотел Ретро
    20 -2
    13:57, 17 мар 2018
    Причината е търсете в 16годишното безвремие на Бащицата.
  • 5
    Асковските бузисмени не се научиха, че когато постваш обява за работник в склад, не може да изискваш от този работник и компютърна грамотност, и да бъде материално отговорно лице и активен шофьор. С такава обява всъщност търсиш активен шофьор с компютърна грамотност, хамалин за товаро-разтоварна работа, разносвач по магазинната и клиентската мрежа и за капак и началник склад Кой е луд да изпълнява три, четири до пет длъжности, да е материално отговорно лице, на 6 дневна работна седмица за около 600лв. заплата. Просто са смешни такива обяви от сорта - фирмено обучение, млад колектив, динамична среда, бонуси и т.н. пълни лъжи! Като ти трябва работни склад пиши човешки: Работник склад, изисквания: основно образование, здрав, в добро физическо състояние, склада е за строителни материали, разтоварва се и се товари цимент, перлит, пясък, работно време, заплата и т,н, Като ти трябва шофьор пиши следното като изисквания: Средно образование, шофьорска книжка категория "С". Работата се състои в зареждането на хранителните магазини в гр. Хасково и община Хасково например, работно време, заплата и т.н. Заради ниското заплащане, робовладелското отношение, неспазването на Кодекса на Труда и на законите евакуацията на хората в трудоспособна възраст от Хасково е една от най-бързите в сравнение с другите големи градове в България. А на тези смешни обяви за работа почти никой не се връзва вече.
  • 6
    До
    До хотел Ретро
    14 -2
    15:09, 17 мар 2018
    Вместо да ни насочваш към Г.Иванов,питай чичо Гугъл кой е по-богат-ДПеевски или Д.Добрев и тогава давай мнение!Препоръчвам на всички да сторят това.Ако някой взема лекарства,моля пийте ги преди да четете в Гугъл.
  • 7
    Ра
    РАБОТОДАТЕЛ
    1 -3
    09:20, 18 мар 2018
    Всичко казано по-горе е вярно.НО. На пазара физически има хора , но няма квалифицирани. Шофьорите не могат да карат. Компютърните специалисти не могат да смятат. Резултатът от образователната ни система е плачевен. Нямат възпитание. Домашно и придобито. Тези хора където и да отидат в Европа си остават неквалифицирани. Мога да се обзаложа , че поне 50 % на възраст под 30 години са абсолютно непригодни дори да копаят канали. С подобен трудов ресурс можеш да развиваш само говедовъдство.
    Преди време се наложи да съдействам за проект на мои колеги.Искаха да направят автосервиз, оборудван с всякаква техника, имат добра база и т.н . Пуснахме обява. Нормална , с описание на работата , изискване за език на работно ниво и заплата от 2300 лв бруто за специалист и 1500 за механик. Имахме точно една кандидатура.На човек с приличен английски , но електронен , не автомобилен инженер. Черпихме го един обяд и всичко приключи. След 10години когато започнат да се пенсионират последните завършили някакво сносно образование преди 1989 г просто ще си затворим държавата.
  • 8
    Бе
    Бероец
    6 0
    10:29, 18 мар 2018
    Положението е направо трагично и после се чудят защо нямало млади хора в Хасково, да работят за 550 лв. заплата само с един почивен ден и създавайте семейства и т.н. инвестиции нулеви стандарт и цени европейски , внасяйте работници от чужбина хахахаха ...
    • Ст
      Стар Хасковлия
      0 -2
      14:18, 18 мар 2018
      Е и какво? Какъв бизнес има в Хасково, че да се получава повече.Или в Европа ги дават неброени.Ама там няма накъде- не работиш ли не ядеш - простичко. Никой не ти обръща внимание. Или не работят шест дни в седмицата, или извънаредно. Хайде холам. Работят та им се сцепва задника. Разберете бе хора. Бачкатора си е бачкатор навсякъде. Не знаеш ли език, нямаш ли квалификация все тая къде си.
Последни новини