От х:

Днес в x:

40 % от 12-годишните в Хасковско не са реимунизирани срещу морбили

Над 40 % от тийнейджърите на 12 години в Хасковска област, които трябва да бъдат реимунизирани срещу морбили, не са с поставена ваксина, съобщи Регионалната здравна инспекция за Haskovo.net. Става въпрос за 6-те месеца на 2017 година. Настоящите данни се обработват.

Обхватът на подлежащите за имунизация на 13 месеца през първата половина на изминалата година е 89.97 %.

До настоящия момент няма съобщени и регистрирани случаи на морбили в област Хасково. Последните регистрирани случаи са от месец септември 2010г, обясни началникът на отдел „Противоепидемичен контрол” д-р Снежана Иванова.

Темата се повдигна отново заради повишената заболеваемост в съседните на България Балкански страни. В Гърция в момента има повече от 900 случая на болни, дребната шарка върлува и в Македония и Сърбия. По този повод от Здравното министерство апелираха към родителите и джипитата за спешна имунизация при пропуски.

Въпреки нажежената обстановка обаче, главният епидемиолог в страната д-р Ангел Кунчев успокои, че за предстояща епидемия у нас не може да се говори. В същото време той предупреди за важността на имунизацията и реимунизацията, защото макар в 90% от случаите болестта минава без остатъчни явления, вирусът е много заразен и се предава лесно, а понякога води след себе си доста сериозни усложнения, като менингити и енцефалити.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини