От х:

Днес в x:

33 °C

Майка на 9-месечно бебе: Чаках 11 години

  250 000 българи бленуват да имат свое дете, а не могат поради медицински проблеми. Част от тях се борят с години, за да поемат в ръцете си своята рожба, а не успяват, но не се отказват. Други пък се отказват да сбъднат мечтата си заради финансовите спирачки.

  Една от задачите на Фондация “Искам бебе“ е подкрепа за всички тези български семейства - финансова и експертна.

  Каузата за повече деца в България е посветен и тазгодишният коледен базар, чийто домакин е областният управител Станислав Дечев. Базарът беше официално открит днес и ще остане във фоайето на 2-рия етаж на държавната администрация и зала “Марица“ в следващите два дни - до 15 декември.

  33 детски градини, учебни заведения, центрове за обществена подкрепа от целия регион са изработили сувенири, ръкоделия, представят фтоси и празнична украса за набиране на средства за подпомогане на двойки с репродуктивни проблеми от областта. Всички, трудили се за каузата, получиха писмена благодарност от губернатора на церемонията при старта на продажбите. „Държавата направи своята крачка в посока в България да се раждат повече бебета със създаването на Фонд „Ин витро“, общините също правят своите стъпки в тази посока, затова се радвам, че и ние ставаме част от тази благородна кауза“, отбеляза в приветствието си Станислав Дечев. Областният управител посочи, че още след обявяването на каузата преди дни в интернет са получени много благодарности за инициативата. “Тези благодарности обаче не са само за нас - те са за всички вас, които се потрудихте и помогнахте да осъществим подкрепа за хората, които мечтаят своята рожба. Поздравявам ви, защото вие давате частица от себе си с жеста, който правите“, каза още Станислав Дечев.

  В откриването на базара зала “Марица“ бе озарена от слънчевите усмивки на хористките, коледарчетата и снежинките от хасковската детска градина „ Слънце“ .

  Към участниците и дарителите благодарност изказа и председателят на УС на Фондация „Искам бебе“ Мария Янева.

  Самата тя е чакала своята рожба 11 години. В момента е майка на 9-месечен син.

  „Причините за стряскащо големия брой българи с репродуктивни проблеми са комплексни“, сподели за Haskovo.net Мария Янева. „Конкретен проблем не може да се посочи, по-скоро е набор от проблеми. Това са проблемите на 21 век, които младият човек среща в неосведомеността си относно сексуалното здраве, занижената хигиена, понякога придобитите навици. Ние, жените, сме много сензитивни и всеки един дисбаланс при нас оказва влияние върху репродуктивността ни“.

  Не на последно място Мария Янева поставя лошите навици, които хората са си създали в последните години заради увеличаващата се динамика на живота - обездвижването, лошото хранене.

  Фондация „Искам бебе“ е истински пионер в битката за справяне с репродуктивните проблеми у нас. И по тяхна инициатива се създаде Държавен фонд „Ин витро“. Те са причина и за стартирането на 45 общински програми, които подпомагат такива двойки с финансиране от местния бюджет. Макар и по-късно заработила, Мария Янева, отбелязва и общинската програма на Хасково като една от тези с най-добрите правилници.

  „Да имаш такива проблеми не е срамно. Да разясняваме това е и една от мисиите ни. Защото това са решими проблеми от медицината на 21 век в 90 % от случаите. Но трябва да се търси адекватна подкрепа и решение. Ако например се прави опит и бебето се бави 6 месеца, тогава вече трябва да се потърси специалист по репродуктивна медицина“, съветва Мария Янева. Ин витро процедурата в България струва между 4 и 7 хиляди лева в различните клиники и в зависимост от необходимото цялостно медицинско обгрижване. Според данните в 60 % от случаите при ин витро процедурите зачеването става с първия опит. Често обаче финансовата страна е препъникамък за много от двойките.

  „Да бъдат подкрепени, именно в това е смисълът на кампании като днешната, защото всяка крачка, колкото мъчителна и дълга да е тя, но довела до появата на един нов живот, си заслужава усилието“, посочи Янева.

  Haskovo.net

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ма
   мастикаджия
   8 -15
   13:28, 13 дек 2017
   Брей,много и влажни очите на тая Мария Янева!!! А... Виж коментара
   • Да
    Дани
    0 0
    20:26, 9 апр 2018
    Кое Ви дава право да говорите по този циничен начин за прекрасен човек като госпожа Янева?!!! За желанието да бъдеш майка и годините борба за реализирането й....Това ли е срамно?!!! Дано не Ви сполети "щастието " да ходите по мъките из клиники за репродуктивни проблеми!!!
  • 2
   Много хубаво, че се подпомагат нуждаещите се, но никъде няма информация (поне аз не намерих) за кой ще са събраните пари. Може ли да се кандидатства или не? Двойката (ако е една) предварително ли е избрана или това ще се случи на по- късен етап. Иначе поздравления за събитието!
   Към автора на статията:
   Проверявайте информацията, която поднасяте и не спестявайте част от истината. Тя не е маловажна и Фонда го има благодарение на всички, участвали в мълчаливия поход през декември 2008 г, а не само на Искам бебе. Да не говорим, че беше организиран от сдружение "Зачатие", а останалите го подкрепиха. :) В Хасково, Общинската програма Ин витро също я има благодарение на Сдружение Зачатие и правилника е по тяхно предложение. ;)

   "Мълчалив поход с празни бебешки колички пред Националния Дворец на Културата в столицата София и паралелен протест в морската столица Варна на 15 декември 2008 г във връзка с отхвърлянето на проектозакона за създаване на Фонд асистирана репродукция, организиран от сдружение "Зачатие" с подкрепата на всички неправителствени организации в България, фокусирани върху проблемите на стерилитета - Българската Асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве и фондация "Искам бебе".
   Месец по-късно фондът е създаден и започва активна работа през април 2009 г."

   • Кр
    Красимира Славова
    5 -2
    18:21, 13 дек 2017
    Здравейте, уважаеми, парите ще се разпределят на по-късен етап. На база на събраната сума ще се прецени на колко двойки и как ще бъде помогнато. Това ще бъде обявено съвсем скоро, ще ви държим в течение, интересувайте се.
    С уважение към вас ви отговарям.
  • 3
   Уважаема, благодаря за разяснението. Нищо лошо не казвам, а само истини. Такива инициативи са прекрасни, но е хубаво да има повече информация. Писах тук, защото се интересувах, питах и отговор не намерих. ;)
   Останете си със здраве и хубави празници!

  • 4
   Ка
   КАУЗА
   2 0
   11:28, 14 дек 2017
   Чудесна инициатива , чудесна кауза , чудесно време за да накараш хората да дарят благотворително , чудесно включване на деца от целия град и околия със саморъчни изделия , НО:
   1.Благотворителният базар е разположен на втори етаж на обществена сграда БЕЗ каквито и да е табели или транспаранти отпред , че в сградата има такъв базар....
   2.Откриването добре- еуфория , разпродаване на повечето неща и после....кашони под масите с неизложени
   неща-все пак децата са се ТРУДИЛИ за това и са вложили емоция!
   Същевременно площада е пълен със щандове с какви ли не боклучки , а горе ,на въпросния втори етаж си стоят стойностни и красиви неща , за които плащате колкото ви е на сърце....
   Въобще....хубава работа , ама българска.....
   Хора , призовавам , поне предавайте от човек на човек инфо за базара , та наистина каузата да е успешна!

  Хороскоп за 02.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обградени с внимание и нежни чувства, ще бъдете провокирани към творчески и лични изяви. Развитията ще са благоприятни за бизнеса, кариерата и партньорствата. Ще ви зареждат с добри очаквания, което ще неутрализира тревогите ви.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви по спешна задача ще продължи и днес, независимо, че може да имате и други планове. Ще бъдете изкушени от възможността да получите повече и това ще ви направи по-активни. Финансите ви ще нараснат и това ще се отрази добре на семейния ви бюджет. Духовни практики ще ви заредят с енергия и направи денят ви приятен.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Изпълнението на задачите ви изисква да положите повече усилия днес, но ще се справите. Ще имате подкрепата на сътрудниците си и на хората, на които не сте безразлични. Проблеми от здравословен характер може да притеснят някои от вас. На първо време ще прибегнете до само лечение, но консултацията със специалист е задължителна.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ви очаква среща със стар познат, която изключително много ще ви разведри. Отидете на кино, театър или концерт, за да се забавлявате пълноценно. Не говорете за проблеми и неприятности, споделяйте единствено хубави страни от живота си.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще получите предложение, за чието осъществяване имате ярки възможности. Доходите на повечето ще се определят като добри. Към тях може да се прибави късмета, който ви очаква днес. За някои се очертава делово пътуване. Възможни са трудности в интимните взаимоотношения. Необходимо е да проявите повече настойчивост в контактите. Като цяло съдбовни шансове за реализация.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще спечелите уважението на околните, ако ги насърчите да работят за собствения си просперитет, така, както го правите за себе си. Обединените ви усилия ще ускорят благоприятно развитието на събитията в посоката, която всички желаете. За други решаване на имотен въпрос.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Започвате седмицата с добри перспективи за професионалната ви кариера. С помощта на влиятелно лице ще успеете да постигнете напредък и да заемете по-горна позиция в йерархията. Романтично влечение ще ви помогне да понесете по-леко натовареността и да наситите душата си с хубави емоции.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Получавате интересна оферта за работа и се колебаете как да постъпите. Съветът е да не действате прибързано, а да помислите спокойно и да изберете нещото, което на вас най-много ви допада. Перспективите са добри, но не очаквайте нещо необикновено. Освен това ще трябва да се разделите и с чувството си за превъзходство, което така силно ви владее.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Залавяте се с различни задачи и повечето от тях ще завършите успешно. В службата са възможни забележки по ваш адрес, но ако си премълчите ще бъде по-добре. Вечерта ви ще мине спокойно, отдадени на семеен уют. Вълнувате се от въпросите касаещи ваши близки и сте склонни да им помагате по всякакъв начин.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Успешен делови ден очаква Рибите. Интуицията ви до голяма степен ви помага при професионалните ви ангажименти. Коректното ви отношение към вашите делови партньори ще бъде възнаградено под формата на голяма услуга.
  02 юли 2020
  Последни новини