От х:

Днес в x:

12 °C

Майка на 9-месечно бебе: Чаках 11 години

  250 000 българи бленуват да имат свое дете, а не могат поради медицински проблеми. Част от тях се борят с години, за да поемат в ръцете си своята рожба, а не успяват, но не се отказват. Други пък се отказват да сбъднат мечтата си заради финансовите спирачки.

  Една от задачите на Фондация “Искам бебе“ е подкрепа за всички тези български семейства - финансова и експертна.

  Каузата за повече деца в България е посветен и тазгодишният коледен базар, чийто домакин е областният управител Станислав Дечев. Базарът беше официално открит днес и ще остане във фоайето на 2-рия етаж на държавната администрация и зала “Марица“ в следващите два дни - до 15 декември.

  33 детски градини, учебни заведения, центрове за обществена подкрепа от целия регион са изработили сувенири, ръкоделия, представят фтоси и празнична украса за набиране на средства за подпомогане на двойки с репродуктивни проблеми от областта. Всички, трудили се за каузата, получиха писмена благодарност от губернатора на церемонията при старта на продажбите. „Държавата направи своята крачка в посока в България да се раждат повече бебета със създаването на Фонд „Ин витро“, общините също правят своите стъпки в тази посока, затова се радвам, че и ние ставаме част от тази благородна кауза“, отбеляза в приветствието си Станислав Дечев. Областният управител посочи, че още след обявяването на каузата преди дни в интернет са получени много благодарности за инициативата. “Тези благодарности обаче не са само за нас - те са за всички вас, които се потрудихте и помогнахте да осъществим подкрепа за хората, които мечтаят своята рожба. Поздравявам ви, защото вие давате частица от себе си с жеста, който правите“, каза още Станислав Дечев.

  В откриването на базара зала “Марица“ бе озарена от слънчевите усмивки на хористките, коледарчетата и снежинките от хасковската детска градина „ Слънце“ .

  Към участниците и дарителите благодарност изказа и председателят на УС на Фондация „Искам бебе“ Мария Янева.

  Самата тя е чакала своята рожба 11 години. В момента е майка на 9-месечен син.

  „Причините за стряскащо големия брой българи с репродуктивни проблеми са комплексни“, сподели за Haskovo.net Мария Янева. „Конкретен проблем не може да се посочи, по-скоро е набор от проблеми. Това са проблемите на 21 век, които младият човек среща в неосведомеността си относно сексуалното здраве, занижената хигиена, понякога придобитите навици. Ние, жените, сме много сензитивни и всеки един дисбаланс при нас оказва влияние върху репродуктивността ни“.

  Не на последно място Мария Янева поставя лошите навици, които хората са си създали в последните години заради увеличаващата се динамика на живота - обездвижването, лошото хранене.

  Фондация „Искам бебе“ е истински пионер в битката за справяне с репродуктивните проблеми у нас. И по тяхна инициатива се създаде Държавен фонд „Ин витро“. Те са причина и за стартирането на 45 общински програми, които подпомагат такива двойки с финансиране от местния бюджет. Макар и по-късно заработила, Мария Янева, отбелязва и общинската програма на Хасково като една от тези с най-добрите правилници.

  „Да имаш такива проблеми не е срамно. Да разясняваме това е и една от мисиите ни. Защото това са решими проблеми от медицината на 21 век в 90 % от случаите. Но трябва да се търси адекватна подкрепа и решение. Ако например се прави опит и бебето се бави 6 месеца, тогава вече трябва да се потърси специалист по репродуктивна медицина“, съветва Мария Янева. Ин витро процедурата в България струва между 4 и 7 хиляди лева в различните клиники и в зависимост от необходимото цялостно медицинско обгрижване. Според данните в 60 % от случаите при ин витро процедурите зачеването става с първия опит. Често обаче финансовата страна е препъникамък за много от двойките.

  „Да бъдат подкрепени, именно в това е смисълът на кампании като днешната, защото всяка крачка, колкото мъчителна и дълга да е тя, но довела до появата на един нов живот, си заслужава усилието“, посочи Янева.

  Haskovo.net

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ма
   мастикаджия
   8 -15
   13:28, 13 дек 2017
   Брей,много и влажни очите на тая Мария Янева!!! А... Виж коментара
   • Да
    Дани
    0 0
    20:26, 9 апр 2018
    Кое Ви дава право да говорите по този циничен начин за прекрасен човек като госпожа Янева?!!! За желанието да бъдеш майка и годините борба за реализирането й....Това ли е срамно?!!! Дано не Ви сполети "щастието " да ходите по мъките из клиники за репродуктивни проблеми!!!
  • 2
   Много хубаво, че се подпомагат нуждаещите се, но никъде няма информация (поне аз не намерих) за кой ще са събраните пари. Може ли да се кандидатства или не? Двойката (ако е една) предварително ли е избрана или това ще се случи на по- късен етап. Иначе поздравления за събитието!
   Към автора на статията:
   Проверявайте информацията, която поднасяте и не спестявайте част от истината. Тя не е маловажна и Фонда го има благодарение на всички, участвали в мълчаливия поход през декември 2008 г, а не само на Искам бебе. Да не говорим, че беше организиран от сдружение "Зачатие", а останалите го подкрепиха. :) В Хасково, Общинската програма Ин витро също я има благодарение на Сдружение Зачатие и правилника е по тяхно предложение. ;)

   "Мълчалив поход с празни бебешки колички пред Националния Дворец на Културата в столицата София и паралелен протест в морската столица Варна на 15 декември 2008 г във връзка с отхвърлянето на проектозакона за създаване на Фонд асистирана репродукция, организиран от сдружение "Зачатие" с подкрепата на всички неправителствени организации в България, фокусирани върху проблемите на стерилитета - Българската Асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве и фондация "Искам бебе".
   Месец по-късно фондът е създаден и започва активна работа през април 2009 г."

   • Кр
    Красимира Славова
    5 -2
    18:21, 13 дек 2017
    Здравейте, уважаеми, парите ще се разпределят на по-късен етап. На база на събраната сума ще се прецени на колко двойки и как ще бъде помогнато. Това ще бъде обявено съвсем скоро, ще ви държим в течение, интересувайте се.
    С уважение към вас ви отговарям.
  • 3
   Уважаема, благодаря за разяснението. Нищо лошо не казвам, а само истини. Такива инициативи са прекрасни, но е хубаво да има повече информация. Писах тук, защото се интересувах, питах и отговор не намерих. ;)
   Останете си със здраве и хубави празници!

  • 4
   Ка
   КАУЗА
   2 0
   11:28, 14 дек 2017
   Чудесна инициатива , чудесна кауза , чудесно време за да накараш хората да дарят благотворително , чудесно включване на деца от целия град и околия със саморъчни изделия , НО:
   1.Благотворителният базар е разположен на втори етаж на обществена сграда БЕЗ каквито и да е табели или транспаранти отпред , че в сградата има такъв базар....
   2.Откриването добре- еуфория , разпродаване на повечето неща и после....кашони под масите с неизложени
   неща-все пак децата са се ТРУДИЛИ за това и са вложили емоция!
   Същевременно площада е пълен със щандове с какви ли не боклучки , а горе ,на въпросния втори етаж си стоят стойностни и красиви неща , за които плащате колкото ви е на сърце....
   Въобще....хубава работа , ама българска.....
   Хора , призовавам , поне предавайте от човек на човек инфо за базара , та наистина каузата да е успешна!

  Хороскоп за 24.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
  24 яну 2021
  Последни новини