От х:

Днес в x:

7 °C

В премиерния “Пинокио“ Лео Капон в трио с учениците си Петър Влайков и Димитър Атанасов

  За първи път режисьорът Лео Капон поставя в Хасково детска пиеса в трио с учениците си Петър Влайков и Димитър Атанасов-Шърата, които са част от трупата на ДКТ “Ив. Димов“. Премиерното заглавие от детския афиш на хасковския театър „Пинокио“ ще бъде представено на 17 ноември от 18 часа. В подготвителния процес редом до тях е и сценографът Вирджиния Дафчева.

  Предпремиерно режисьорът Лео Капон похвали работата на актьорите. „Справят се блестящо. И двамата са запазили уменията да реагират спонтанно и да импровизират при предизвикателствата в развоя на сцената. Като технически обем пиесата е за петима актьори, но двамата се много добри не само в образите, но и с промените в декора, с преобличането на костюмите. Голямо удоволствие е да работиш със собствените си ученици и те да те изненадват с добро, с напредък.“ Ролите между Шърата и Петър са разделени не по равно, а по „братски“. Димитър Атанасов движи главния персонаж-Пинокио в своята единствена роля. Това, че е единствена обаче не означава и лесна. Шърата вдъхва душа в дървеното момче, когато взима в ръцете си прекрасната кукла, изработена от Вирджиния Дафечева от естествен материал. Предизвикателството пред партньора му като актьор, е наистина голямо. Петър Влайков изиграва 21-а роли в постановката, като в 15 от образите влиза с помощта на куклите. За нуждите на някои от превъплащенията Петър ще даде и завидна жертва-своята обгрижвана брада, за коаято режисорът е категоричен, че трябва да баде избръсната. 

  Пиесата на Карло Колоди по класическата история за Пинокио е разиграна от състава в стилистиката на съвременното общуване. Това, според Лео Капон, ще я направи по-близка до хората-и малките, и големите, които ще са в залата утре вечер.

   В театралната зала този петък режисьорът кани не само малките зрители, но и техните родители.“Обичам да правя представления за деца с родители, с баби и дядовци.“, казва Лео Капон. Той разнищва в „Пинокио“ и темата за детското възпитание и лъжата, примерът който дават възрастните. „В живота ни днес лъжите станаха толкова много, че горкият Пинокио, който иначе всички хулим, е този, който най-малко лъже“, посочва Капон. А образите, които пресъздават на сцената неговите ученици, допълват нишката на тезата му за това, че лъжата е различна изречена от дете и от възрастен. "В много случаи лъжата при децата е проводник на богато въображение и в много редки- е с цел да навреди на някого. “

  Прекрасен свеж хумор, остроумни диалози, но и поставянето на важната тема за лъжата се редуват. Случките са разработени така, за да привличат вниманието и към още една поука, която съставът подаваза размисъл- за това, че децата трябва да се учат да намират забавната страна на живота. 

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Видеа по темата

  Още новини

  Хороскоп за 04.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
  04 апр 2020
  Последни новини