От х:

Днес в x:

Минерални бани с приз „Спасители на детството“, наградиха и приемни майки

Изображение 1 от 3

    Община Минерални бани получи престижната награда в раздел „Община“ на втория национален конкурс „Спасители на детството“ 2017. Националният курорт е отличен заради системните си усилия за подобряване на инфраструктурата, свързана с грижата за подрастващите.

    Церемонията по връчването на наградата „Спасители на детството“ се проведе на вчера в столичен хотел. Освен наградата в раздел „Община“ Минерални бани е единствената община от Хасковска област, в която отиват и две индивидуални награди. Приемните майки Минка Тодорова и Наталия Александрова са отличени с индивидуални награди „Спасители на детството“ 2017. Минка е жител на Минерални бани и е на 69 години. Преди да се пенсионира, тя е била медицински работник. Има дъщеря и син, които имат семейства, с пораснали вече деца. „Аз поучавам децата, показвам, поставям правила и изисквам да се спазват“, казва тя. Минка Тодорова дава цялото си време, за да научи приемните деца на хигиенни навици, обноски и добро отношение към другите хора. Приемните деца по време на престоя си при нея стават спокойни, вежливи и мили, започват да се смеят, намират приятели. Заедно с друга приемна майка отглеждат поотделно сестри. Те им дават възможност да поддържат ежедневна връзка, да играят заедно, да се забавляват, да плуват, да карат колела, да имат детство.

    Наталия също е от Минерални бани и е на 57 години. Тя е била помощник-възпитател. Има син, който е студент. Тя, както при всеки приемен родител с мисия, обича децата и е грижовна към настаняваните в семейството й деца. В много от ситуациите, които възникват с приемните деца, Наталия използва интересни и нетрадиционни методи при възпитанието им. Креативността й дава резултати и приемните деца започват да споделят страховете си, да се отърсват от тях и да заживяват в новия за тях свят, изпълнен с любов. Наталия Александрова показва професионализъм и качество в работата си като приемен родител. „Да дарявам с любов децата в риск е моята мисия в живота“, казва Александрова.

    „Радваме се на тези награди, но те ни амбицират да правим още повече за децата. Вече подготвяме проект за изграждане на Детски център в Минерални бани“, каза кметът Мюмюн Искиндер.

    Преди година община Минерални бани сключи партньорско споразумение с Агенцията за социално подпомагане, чрез Дирекция „Анализ, административно и информационно обслужване” за разпределение на дейностите и за обхвата на ресорната управленска отговорност при осъществяването на проект „Приеми ме 2015” по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020г”.

    Към настоящия момент в община Минерални бани има 7 утвърдени приемни семейства, в които са настанени 7 деца.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини