От х:

Днес в x:

Бог Сабазий-Загрей поведе на гроздобер хората от Сусам

    Ритуален гроздобер направиха този следобед местните и гостите на с. Сусам. Той даде началото на двудневния фолклорен фестивал „С хоро на гроздобер“.

    На мегдана пред селското читалище още в ранния следобед местни производители подредиха плодовете на труда си на базара на плодородието. Сред тях беше и Станка Митева, която представи натурално овче сирене с мляко от собствената ферма. Разказа, че рецептата за сиренето е наследила от прабаба си Йордана. И съветва, че хубавото домашно овче сирене, направено по технологията на старите майстори се познава по това, че леко жълтее и е на дупчици. А и на вкус никога не може да се обърка, един път опитал ли си го, добавя Станка. Жената е доволна, че в семейството и младите ще продължат традицията тъй като дъщеря ѝ се е насочила към аграрния сектор в образованието си. Момичето ѝ на няколко пъти вече е отказвала възможността да се възползва от работа в Англия и е твърдо решено да остане в България, поне докато усвои тънкостите при животновъдството, производството на млечните продукти и тяхното пласиране.

    Вкусът на детството припомниха на мнозина и изложените на една от масите рачел с бадеми за аромат и пестил.

    И докато народа опитваше от продуктите пред читалището различните формации от Фолклорен клуб „Славяни“ пяха и танцуваха.

    След веселата част се появи и тракийският бог на виното и плодородието Сабазий-Загрей, който поведе хората към един от лозовите масиви на влизане в селото.

    Стопаните от Сусамския край, за който са характерни сортовете мерло, памид, тамянка, хамбургски мискет, казват, че са доволни от тазгодишния гроздобер, който на места вече е приключил, но с уговорката, че който е работил здраво, той е набрал и хубаво грозде. Атанас Тодев има около 20 декар. С около 900 килограма от декар се отчита земята на стопанина си. Освен това и захарността на гроздовете е много добра-около 27.

    А зададеш ли на човек от Сусам въпроса „Вино или ракия?“, то отговорът твърдо е „Вино“. Най-хубавото мезе за червеното вино е свинската пържолка, но и добрата компания не е маловажна, добавя Атанас Тодев.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ра
      рашев
      2 -7
      20:42, 29 сеп 2017
      И в тази галимация да няма нито една кражба ! Напр... Виж коментара
    • 2
      Ке
      КЕНАНСКИЯ МАЙМУН
      2 -3
      22:01, 29 сеп 2017
      Поне един поп да бяхте поканили грешници крадливи - поповете и те са хора :)))
    • 3
      То
      Тончо от с.Светлина
      6 -2
      06:38, 30 сеп 2017
      Абе сусамец ли е и на снимка да го видиш-удари му един шамар,все има защо.
    Последни новини