От х:

Днес в x:

Още диарии в Инфекции, не са германски

Инфекции се попълват с нови пациенти

Още хора са приети с диагноза диария и повръщане в хасковското инфекциозно отделение, потвърди ръководството на болницата. Има „няколко възрастни и деца“. Състоянието им обаче е стабилно, поясни д-р Тодор Пандов, директор на МБАЛ. С подобна диагноза, остър ентероколит, миналата седмица бе приет 66 годишният сусамец Атанас Кирилов, който почина внезапно в сряда.

Новите попълнения също страдат от ентереколити, които са предизвикани от бактерията Ешерихия коли. Това обаче не е опасният германски щам, успокояват от националната референтна лаборатория. Днес тя огласи резултатите от пробите на Атанас. Ешерихия коли има, но тя е ендотоксиногенна, не хеморагична/германската/.

Германската ешерихия предизвиква масирани кръвоизливи във вътрешните органи. Такива бяха открити в червата и бъбреците на починалия Атанас, обяви след аутопсията хасковският съдебен лекар Христо Еленски. Пред Haskovo.net той посочи кръвоизливите като причинител на смъртта. Именно той предупредил епидемиолозите за възможен епидемичен причинител.

От министерството на здравеопазването обаче откриха друга диагноза-миокарден инфаркт, макар нито един хасковски лекар да не се е подписал под такова заключение. Как се е стигнало до тази диагноза така и не стана ясно.

След направените изследвания, здравното министерство призна за Ешерихия коли, но акцентираше, че тя не е германският убиец.

Българската явно само разболява, инфарктът убива вместо нея.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини