От х:

Днес в x:

Сусамец подобрява култов Мерцедес

Сусамската модификация на култовият "Мерцедес"

Шефът на сусамските автомобилни заводи /САЗ/ Кирил Николаев се е заел с реплика на прочутият „Мерцедес“300 SL от 1954-та година. Сусамецът е получил поръчка да възстанови оригиналното и едно от най-продаваните в историята на автомобилостроението возила, като същевременно го подобри. Точно по специалността на Киро Брадата.

За целта, майсторът поръчал да му извадят по калъп оригиналното купе на автомобила. Репродукцията от стъклопластика пристигнала от щатите срещу хиляди долари. Под нея е започнало наместването на новото окачване, двигател, електроника. Какво точно ще се слага е тайна, но Киро загадчно обяснява че параметрите на двигателя няма в никакъв случай да са по слаби от този на оригиналната версия. А тя за времето си е била направо космическа - 240 конски сили са носили колата с умопомрачителните 260 км в час.

Сега скоростта може да е и по-голяма и заради олекотяването на купето от стъклопластика.

Репликата на прочутият модел е заявена от ценител от София. По правилата на нормалния пазар, подобрената версия трябва да е по-скъпа от 150-те хиляди евро, които струва сега модел 300 SL. Защото колата на САЗ на практика е с ръчно изработени детайли, плюс оригинални конструкторски решения. В България обаче майсторът би се надявал на не повече от 100 хил лв. Крайната продажна цена е плаваща-в зависимост от разходите и допълнителните изисквания на възложителя.

Мерцедеса е на почит в САЗ-поне още 5 коли от същата марка чакат подобряване и превръщането си в офроуд автомобили. 300 SL обаче е най-престижната от тях.

Мерцедес 300 SL е първият автомобил с 3 литров инжекцион. Купето му е изработено от алуминий. По него има поне дузина футуристични дизайнерски решения щедро „заемани“ от другите марки в следващите десетилетия. Колата е спортна версия на състезателният модел, който жъне десетки победи във Формула 1.

Г.Христов

Кирил Николаев майстори уникални автомобили
Някои от колите са антики с дремещи чудовища под капака
Следващият проект на Киро
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини