От х:

Днес в x:

Разпитват иманяри от Сусам за афера с антики

Снимка: МВР

Иманяри от с. Сусам са разпитани за съпричастност в афера с антики.

Те са спипани след съвместна операция на сектор „Трафик на културни ценности” ГДБОП и антимафиотите от Пазарджик и Хасково.

След съвместно разследване, на 29 март, при осъществяването на сделката са задържали двама от водещите дилъри на антики в България, съобщиха от пресслужбата на МВР.

Мъжете на по 40г. и 43 години са от Пазарджик. Единият от тях Димитър Здравков, по прякор Пальонката, е криминално проявен за незаконно притежание на движими културни ценности. Той е сочен и за мозъка на аперацитя.  

В хода на акцията са задържани и 30-годишният Георги Тихлев от Сусам, който е осъждан ефективно за кражба. Замалко в ареста е попаднал и 65-годишен негов съселянин, който обаче е с чисто криминално минало.

Извършени са проверки на адреси и автомобили, използвани от задържаните на територията на Пазарджик и Хасково, в които са участвали и служители от

Оттам са иззети множество движими културни ценности - монети и предмети от епохата на античността, сред които над 200 сребърни, златни и бронзови антични монети. Част от колективна монетна находка с римски денари и антониниани е също открита в иманярите. 5 антични пръстена; гема; камея; част от бронзов котел с орнаменти; апликации с позлата и такива с изобразени човешки и животински фигури по тях; фиали и бронзова фигура на Херакъл, са още от находките. Намерен е и металдетектор от висок клас, марка „Майлаб 5000”.

По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на Окръжната прокуратура – Пазарджик.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини