От х:

Днес в x:

Пожарът край Кресна тръгнал от неизгасена цигара. Има задържан

Разкрит е извършителят, причинил по непредпазливост огромен пожар в района на Кресненското дефиле. Той е задържан, ще бъде привлечен като обвиняем за престъпление, при което са нанесени изключително големи щети, възлизащи на 3 300 000 лева.

На мъжа ще бъде наложена мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа, тъй като деянието се отличава с висока обществена опасност.

За престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години, съобщи на брифинг в Благоевград говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Директорът на ОДМВР-Благоевград ст.комисар Николай Хаджиев представи етапите от работата на полицията по изясняване на случая и извършителя. След сигнала за възникналия пожар е образувано досъдебно производство и започва разследването.

До евентуален извършител се стига по свидетелства. Първоначално той представил една, а после сменил няколко версии, по думите на ст.комисар Хаджиев. Вчера, след като с факти и доказателства били оборени неговите версии, заподозреният решил да съдейства и да разкаже какво точно се е случило. Той има криминална проява за кражба отпреди 6 години, като към настоящия момента е реабилитиран.

Извършителят е 50-годишен пастир от. от Симитли. На 24 август, както всеки друг ден, той е извел стадо крави на паша в района на единствения голям водоем наблизо, запалил цигара и, тъй като животните се разделили в две посоки, скочил внезапно, забравил  цигарата и като се обърнал, видял, че зад него гори, изгоряла и дрехата му. Уведомил кмета на с.Брежани. Още на другия ден уликите сочели към него като причинител.

"Работихме по различни версии, включително и умишлен палеж до отпадането им", поясни районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки.  "Заподозреният посочи откъде е тръгнал пожарът, бяха иззети вещи и следи, доказващи неговата съпричастност."

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини