От х:

Днес в x:

7000 дка горят в Кресненското дефила

Изображение 1 от 3

    В работата на терен участват над 500 души – пожарникари, полицаи, служители на горски стопанства, доброволци.

    „Селата  (Сенокос и Ощава) са опазени, няма опасност за къщите. Направена е организация днес хората да могат да се върнат и да нахранят животните си“, съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев на извънреден брифинг от мястото на оперативния щаб. Действията на екипите за потушаване на огъня продължават и днес, пожарът обхваща площ от около 7000 дка, предстои установяване на щетите. 

    В борбата с огнената стихия участват над 500 души, на терен помагат и представители и на Столичната община. Очаква се и съдействие на доброволци от Пловдив. На място има и два медицински автомобила, тъй като опасността за пожарникарите, които участват в гасителните действия остава. Поддържа постоянна връзка с министъра на здравеопазването, в случай че се наложи изпращане на допълнителни медицински екипи.

    Директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов даде информация за актуалната ситуация:

    „В ранните часове на днешния ден обстановката беше критична, за радост, успяхме да опазим село Сенокос. На практика цялата горна махала на селото беше спасена. По периметъра критична ситуация не е имало. Предстои оглед за установяване на щетите“. Той благодари на своите колеги за професионалните действия, отбеляза и готовността на местните жители да помагат при необходимост. На терен, освен пожарникарите, в погасяване на огъня участват още 124 души – служители на горските стопанства към Югозападно държавно предприятие, на Национален парк „Пирин“, аварийното звено на Столичната община, 40 души от местното население, логистична подкрепа оказват и няколко частни филми с булдозери.

    Главен комисар Николов информира за създадената организация в 9.00 часа да бъде осигурена възможност на хората, които са физически здрави, да навестят домовете си, да се погрижат за животните си, след което да напуснат селото.

    Апелът към водачите е да шофират с повишено внимание и съобразена скорост при преминаване през големия тунел в Кресненското дефиле, където токът е спрян.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини