От х:

Днес в x:

Известен хасковски хирург живее на сокак без име

Известният хасковски хирург д-р Живко Желязков живее в нова къща на сокак без име в Куба 1. На същата кална улица се намира и новата къща на Петър Андреев – директор в "Ерато" (на долната снимка). Около стотина са обитателите в зоната, които са без адресна регистрация там, поради липсата на име на уличката.



Проблемът бе поставен от граждани на среща с общински съветници от ГЕРБ миналата вечер. Хасковлия не може да си извади лична карта, защото няма друг адрес в града, както повечето от обитателите на зоната.

Танка Милчева (на снимката долу) живее на тази улица от 1997 година, но се води на друг адрес в Хасково, на който всъщност се намират децата й. В онзи квартал и гласува. За тези, които са продали старите си жилища и са си купили къща в Куба 1 обаче правото на глас не може да бъде упражнено поради липсата на адрес, жалват се съкварталците.



Плащаме такса смет като всички останали, а най-близкият контейнер е на половин километър, казват още те. Заради липсата на съдове някои от пустеещите парцели са обърнати на сметища – и за битови, и за строителни отпадъци.

Предстои изработване на регулационен план на местността, съобщи за Haskovо.net Сена Радева – общински съветник от ГЕРБ, която се нае с неволите на оплакалите се граждани и провери в отдел "Архитектура" на общината как стои въпроса. Възлагането ще стане през тази година, но процедурите са сложни и не е ясно кога този регулационен план ще влезе в сила. Самата местност е в чертите на града.

Предстои в плана да се очертаят бъдещите улици, а за тази цел и да се отчуждават части от имоти. Понеже това е първо отчуждаване, то не се заплаща и вероятно ще има доста жалби, както при плана за Кенана. Там процедурата се забави близо три години заради жалбите и корекциите по регулацията.

Сена Радева каза още, че не е проблем тези граждани, които нямат друг адрес в Хасково освен този в Куба 1, да се регистрират адресно там. По думите й в полицията вписвали "местност Куба" на мястото на улицата и издавали личните документи на желаещите.

Тодор Кръшков

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини