От х:

Днес в x:

На фокус телескопът

По повод международната година на астрономията, посветена на 400 г. от изобретяването на първия телескоп от Галилео Галилей астрономическа обсерватория при „Младежки център" - Хасково
и Астрономически клуб "Хелиос" обявяват фотоконкурс "На фокус телескопът"

Конкурсът е включен в националните прояви, свързани с честване на международната година на астрономията

Какво трябва да знаем?

Всеки може да участва в конкурса, без ограничение на възрастта.
Конкурсът ще се проведе в две възрастови групи:
- до 19 г. (ученици);
- над 19 г..

Допускат се до 3 фотографии от участник.
Фотографиите трябва да са авторски.
Ще има две категории:
- снимка на астрономически обект или явление, направена през телескоп;
- снимка на телескоп или обсерватория в България или по света.

Фотографиите трябва да бъдат изпращани:
- в откопиран вид с размер 15/21 см;
- като електронен файл, формат JPG, не по-големи от 4 МB. Изискването към изпратените от вас
дигитални фотографии е да бъдат с добро качество, така че да могат да бъдат откопирани във
формат 15/21 см.

Изпращайте вашите фотографии с текст (текстов файл) съдържащ:
- заглавие на снимката;
- име на автора;
- организация (НАОП, клуб, училище – по желание);
- координати за обратна връзка.

Снимките изпращайте на адрес:

6300, Хасково
бул. "България" 41
ОП "Младежки център",
или на e-mail:astrokonkurs@gmail.com
За фотоконкурса "На фокус телескопът"


Краен срок: 25 март 2009 г.

Най-добрите фотографии ще бъдат представени на фотоизложба „На фокус телескопът", която ще бъде открита на 10 април 2009 г. по време на националния кръг на олимпиадата по астрономия, домакини на който са Астрономическата обсерватория при ОП „Младежки център" - Хасково и ПМГ "Акад. Боян Петканчин" - Хасково.

Журито ще бъде съставено от специалисти – астрономи и фотографи. На заелите първо, второ и трето място в конкурса (за отделните възрастови групи и категории) в деня на откриването ще бъдат връчени атрактивни награди. Астрономическата обсерватория обявява и конкурс за рисунка “Космическа живопис”. Право на участие в конкурса имат всички ученици от 1 до 12 клас. В своите творби участниците могат да отразят реални космически обекти или явления, бележити моменти при овладяване на космическото пространство, както и своите фантастични представи за Kосмоса. Всеки художник може да участва с не повече от три творби. Размерът на рисунките да бъде от А4 (блок 4) до 35 х 50 см, без паспарту. Участниците могат да използват свободно избрана техника и материали (живопис, графика, колаж; водни бои, темперни бои, молив, флумастер, пастели). Всяка творба трябва да съдържа информация: име и фамилия на автора; възраст и клас; училище, извънучилищно звено; пълен и точен адрес; телефон за контакти; заглавие. Класирането ще се извърши в три възрастови групи: I група – 1 до 4 клас II група – 5 до 8 клас III група – 9 до 12 клас Рисунките не се връщат след края на конкурса. Конкурсните творби трябва да бъдат изпратени не по-късно от 31 март 2009г на горепосочения адрес. Всички творби ще бъдат изложени в централното фоайе на ОП” Младежки център”, като отличените творби в различните възрастови групи ще бъдат наградени на 14 април 2009 г. от 14:00 часа. Авторите на наградените творби и техните ръководители ще бъдат уведомени предварително.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини