От х:

Днес в x:

Инспекцията по труда с указания за промяна на работното време в жегите

Работодателите, които имат обекти на открито, да променят работното време на служителите си в жегите, които предстоят. За това апелира шефът на Инспекцията по труда в Хасково Петър Андреев.

Най-рисковите терени в момента са в селското стопанство и строителството, още повече, че фирмите от строителния бранш гонят срокове по санирането. Това обаче не трябва да става за сметка на работниците, категоричен е Андреев. Според него, ръководителите на обектите на открито могат да разпределят работата така, че да започват дейностите по-рано сутрин, а в обедните часове, когато се очаква живакът да удря рекордни температури, хората да са в почивка. От Главна Инспекция по труда вече са разпространили писмо до филмите с препоръки как да се действа при обявяването на „жълт“ и „оранжев“ код за опасно време.

Според данните на Инспекцията все по-често през последните години работодателите съобразяват дейността си на открито при топло време. Осигуряват разхладителни и топли напитки на служителите, както и по-чести почивки. Проблем обаче остава липсата на фургони с климатици или други технически средства за охлаждане на хората, които се трудят навън. Осигуряването на климатизирани помещения е важен момент за за възстановяване на топлинния баланс на организма, посочват контролните инспектори.

От Инспекцията по труда продължават да държат изкъсо саниращите фирми за безопасните условия на труд, както и земеделците за осигуряването на еднократни трудови договори на сезонните работници, които наемат за работа на полето. В момента Област Хасково се нарежда на пето място в страната по подписани еднократни договори. В строителния бранш има доста санкционирани работодатели, като нарушенията са предимно за неспазване на работното време, липсата на инструктажи.

За първи път ИТ ще накаже персонално строителни работници, които са били на обектите без каски. Тъй като работодателят е осигурил предпазните средства, персонална отговорност е на всеки дали ще ги използва по предназначение, коментира Петър Андреев. Шестима работници ще отнесат глоба в размер на 100-150 лв. за това, че по свое усмотрение не са спазили указанията и инструктажа за безопасна работа.

Красимира Славова  

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Фи
    Фики
    12 0
    12:55, 29 юни 2017
    На ул.Мадара срещу магазин Мадара се строи кооперация,работниците там работят без почивка в най големите жеги,и са без каски и жилетки,направете проверка,макар че обекта е на общински съветник от герб Хасково
  • 2
    Фи
    Фики
    10 0
    12:58, 29 юни 2017
    Обекта е срещу магазин Лина,а не срещу Мадара,да тези хора работят в най голямата жега,поне вода да им се дава..
    • Ко
      Комшия
      4 -2
      13:07, 29 юни 2017
      Работниците ги гледам по цял ден на сянка под сливата с бира в ръка . много са си добре дори.Оборота на лина-та скочи драстично, всеки ден зареждат бира!
  • 3
    Ни
    Ники
    6 0
    13:31, 29 юни 2017
    Ми тези дето са на снимката да не са с невидими каски,за тях какво ще се каже
    • За
      Запознат до Ники
      4 0
      17:07, 29 юни 2017
      Това са алпинисти бе Ники, те не са вързани с фирми и работят сами за себе си.Не ебават никого и тях закони не ги ловят.Бачкат на акорд и вземат парите на ръка.. Като дойде инспекцията , казват че работят без пари за "ползу роду" като Жорж Ганчев.Кво ще им направиш. Това е.
Последни новини