От х:

Днес в x:

Делян Делчев: Не доставям закуски в школата, не сменям дограми

Делян Делчев,
председател на Общински съвет Хасково
Интервю на Тодор Кръшков



- Господин Делчев, на последното заседание на хасковския общински съвет мнозинството гласува тричленна комисия за предотвратяване на конфликт на интереси, в която влизат само представители на мнозинството. Опозицията напусна. Поискаха ли ви вече оставката като председател на ОбС?

- Няма внесено такова предложение. Ако има, ще го разгледаме. Впрочем това беше изявление само на Себахтин Исмаил.

- Не се ли обезсмисля по този начин закона за предотвратяване на кофликта на интереси?

- Защо да се обезсмисля? Ние гласувахме тази комисия още преди да е ясен закона, както знаете, има промени в него. Но в крайна сметка съставът на тази комисия винаги може да бъде променен, какъв е проблемът?

- А вие самият не сте ли в конфликт на интереси? Ваша фирма снабдява ли училищата със закуски? А сменяте ли дограмата на хасковски училища?

- Заявявам го категорично: няма моя фирма или дружество, в което аз имам участие, която да е сключила договор с общината за доставка на закуски или смяна на дограма. За подставени мои фирми съм слушал много злонамерени и невярни обвинения. Относно дограмата – имам много модерен център за изработване на дограма и стъклопакети. Притежавам правата на "Вивапласт" - една технология по европейски стандарти. Аз изработвам целия профил и стъклопакета. Коефицентът на качество и цена са перфектни. Аз ги изработвам и ги предавам на клиента. Има много фирми, които ги монтират. Впрочем, по-голямата част от това производство заминава за чужбина, много поръчки имам например от Северна Гърция. Къде виждате тук конфликт на интереси? Пак повтарям - мои фирми не участват в конкурсите на общината.
Тук искам да вметна моето схващане – какво означава един общински съветник да е в конфликт на интереси? Ами в момента, в който той гласува например размера на данък сгради и такса смет, в конфликт на интереси ли е? Нали той също плаща от джоба си сумата, която сам е гласувал?

- Значи изнасяте дограма в Гърция?

- Да. От 1993 година изнасям за остров Крит огромни количества стоки, а отскоро и дограма. Каквито са цените в България, такива са и там, но в евро. И техните синдикати вдигнаха аларма, че им подбиваме цените. Между другото, подобен проблеми имат и хлебопроизводителите, които пробват да изнасят продукцията си в южна ни съседка. Там един хляб е евро и половина, тук – 50 евроцента.

- Има въпрос на читатели – какъв процент от бизнеса ви е за чужбина?

- Над 95 процента от бизнеса ми е износ.

- Друг въпрос – откога се занимавате с бизнес?

- С частен бизнес се занимавам от 1990 година. Търгувам с много големи фирми от Европейския съюз – OTTO, KARSTADT, QULLE, NECERMANN, MODE&PREIS, SPORTIKA и други.

- А колко голяма е фирмата Ви?

- Дейността на фирмата ми е производство и търговия на спортни, ежедневни и работни облекла, плетиво, дигитален печат и сублимация, вътрешен и международен транспорт, спедиция, внос и търговия с автомобилни гуми и резервни части, производство на алуминиева и PVC дограма и стъклопакет, индустриален кетъринг. Фирмата е наградена като износител №1 в текстилния бранш от вицепремиера Ивайло Калфин, а в нея работят над 400 души. Тя е една от най-големите в Хасково отг гледна точка на това колко семейства храни. Неслучайно е наградена и като голям данъкоплатец.

- Какъв наем плащате за пицария "Престо"? Колко пицарии имате?

- Нито една. Пицария "Престо" не е моя. Аз наистина ходя често там, предимно с приятели и вероятно хората са останали с такова впечатление. Но заведението не е собственост на фирма "Делена", нито на друга моя фирма. Между другото, понеже явно такъв е подтекстът на въпроса, пицарията не се намира върху общински терен, а на частен. И заведението си плаща наем на собственика на земята, но не на общината.

- Какво общо имате с магазините над реката?

- Нищо. С който и да било магазин над реката. Нека да вметна – дори не пазарувам оттам. По простата причина, че от тези магазини мога да си купя само шапка, ръкавици или обувки. За дрехи да не говорим, нямат от моя размер. Така че дори в това отношение - като клиент, нямам нищо общо. Изчерпателно ли отговорих?

- А столът в сградата на областната администрация?

- Пак ще разочароваме любителите на слухове – и там нямам нищо общо. Докато сградата беше собственост на общината, там имаше наемател, който спечели търг. Наемът, мисля, беше 1950 лева без ДДС, или там някъде. Човекът вложи доста пари, разработи го, монтира вентилация, оборудва го, и когато общината продаде на държавата сградата, трябва отново да се яви на търг. Което, мисля, не е особено справедливо, но този човек просто не съм аз.

- Доколко решенията на общинския съвет зависят от Вас?

- Дотолкова, доколкото се брои моят един глас при гласуване. Сред въпросите, които са публикувани в Haskovo.net има и такива, които очевидно не са от компетенцията на председателя на общинския съвет. Аз съм просто пръв сред равни. Нищо повече.

- Но от председателя на общинския съвет хората очакват по-активна позиция, отколкото от който и да било обикновен съветник. Например има такъв въпрос: защо не задължите общинската администрация да обслужва и хора, които дължат пари на общинската хазна?

- Пак повтарям – пръв сред равни. Не аз приемам решенията на общинския съвет. Всеки един от общинските съветници има право да внесе предложение до ОбС. Нали затова хората са гласували за тези съветници – да ги представляват. Нека поискат от тях да внесат такова предложение. Аз ще го вкарам в дневния ред и ще го дискутираме. Но мога да кажа моето мнение – не може от една страна да се искат хубави и чисти улици, улично осветление, редовно сметосъбиране, а от друга – да не се плащат данъци. Хубавите неща стават с пари, а парите идват от данъкоплатците. И още нещо – община Хасково е крайно ощетена като финансиране от държавата. Почти всичко правим със собствени средства – и канализация, и облагородяване, и инфраструктура. Всички знаем как малки общини получават повече пари от държавния бюджет отколкото Хасково.

- Защо картите за обществен транспорт за пенсионери са 3 лева, а за ученици – 20 лв.?

- Аз не видях такъв въпрос в сайта.

- Няма такъв въпрос към Вас. Имаше към кмета Георги Иванов, но той отговори: такова е решението на ОбС. Затова сега питам председателя на общинския съвет.

- Честно казано, не съм запознат. Но ще проверя и ще направим нещо, ако наистина има такава разлика.

- По въпроса за общинските жилища. С увеличаването на данъчните оценки на имотите цените им станаха двойни. Има няколко въпроса по тази тема.

- На предстоящото заседание на общинския съвет на 6 март ще има промяна. Според новите правила цената ще се определя на база данъчна оценка, умножена по коефицент 1.5, вместо по 2. Това ще свали цените. Промяната се отнася до панелните жилища, каквито са по-голямата част от общинските жилища.

- Защо в Хасково плащаме най-високите данъци?

- Това не е така.Нито данъците ни са най-високите, нито водата, нито таксите. Ако се направи една сравнителна таблица на общините в България, това ще се види. Ние сме някъде по средата на скалата.

- Има конкретен въпрос на читател, който си купил кола от София. Там данъкът му бил 22 лева, а в Хасково – 90 лева.

- Силно се съмнявам, че в София данъкът на колата му е бил 22 лева. Може да е бил толкова, но преди поне три години. Що се отнася до другата част на въпроса му – защо шефът на данъчната дирекция Димо Маринов ще определя дали да ползва отстъпка, ако колата му е с катализатор, след като има каталози, отговорът е – така е според закона. А според закона облекчението се ползва ако автомобилът не само има катализатор, иска се той да е действащ. Ето, това проверява данъчната дирекция – дали устройството е действащо, а не дали го има изобщо.

- Да знаете къде в България има по-висока такса за детска градина?

- Вижте например как е в Пловдив.

- В Пловдив таксата допреди месец беше 25 лева, сега я направиха 35 лв. В Хасково е 50 лева от две години.

- Да но идете в Пловдив да видите за какво става въпрос. Вижте какво ядат децата там. Да не говорим, че непрекъснато искат от родителите пари. Имам приятел в Пловдив, който ми се оплаква от непрекъснато искане на пари. Идеята в Хасково беше тази практика да изчезне. Да, таксите са високи, но на детските градини е забранено да искат пари от родителите. Децата се хранят пълноценно, според всички изисквания. Те трябва да имат колкото е необходимо месо, зеленчук колкото трябва, плодове.
По този въпрос много се спекулира. Дайте да направим таксите нула лева, за да покажем колко сме социални...
Аз мисля, че трябва да направим нещата така, както трябва.

- А как трябва да се направят нещата?

- Сега ще ви развия моята концепция и за училищата, и за болниците. Много хора смятат така: има село, ако има училище. А не е така, времената са други. Малко деца има и ги събират 3, 4 и 5 клас в една стая. Преподава им една учителка. За какво качество на образованието можем да говорим?
С болниците трябва да се направи така – не е необходимо във всяка малка община да има болница, родилно, хирургия. Те нямат пари да ремонтират покрива и той тече, ние ще говорим за здравеопазване.
Аз виждам нещата така – в общинските центрове се прави по един супермодерен център с 10 или 15 легла. В областния център – ултрамодерна болница със съвременно оборудване, нови линейки. Ако има спешен случай...

- Ако има спешен случай, но пътят не е разчистен, както беше преди дни? Тогава какво правим?

- Продължавам. Нови линейки и няколко хеликоптера. Което не е чак толкова скъпо. При по-леките заболявания – докато линейката пристигне, тук вече му се дава направление за кое отделение отива пациентът. При суперспешен случай – вдига го хеликоптерът и го кара тук или директно в Пловдив. Разбира се, това не може да стане без помощ от държавата. Разбирам, че кметицата на Симеоновград примерно иска децата да се раждат там. Всеки кмет би искал, но въпросът е какви са възможностите.

- Води ли се статистика колко и кои от общинските съветници пропускат заседанията? Има ли санкции?

- Да, води се статистика. Преди и след края на всяко заседание общинските съветници се подписват лично в присъствения списък. Според закона ако един общински съветник не е присъствал на три поредни заседания или общо в пет за една година, пълномощията му се прекратяват предсрочно. Това става с писмо от председателя до общинската избирателна комисия.

- Има ли такъв случай досега?

- Не, няма.

- А други санкции предвидени ли са? Примерно някакви глоби?

- Не. Това са предвидените в закона санкции.

- Имаше въпрос на читател – вярно ли е, че само съветниците от ГЕРБ и АТАКА не получават заплата от общинския съвет?

- Никой не получава заплата от общинския съвет. Но има постановление на министерския съвет, одобрено от парламента, и сега трябва да въведем заплащане.

- И какви заплати ще получават?

- Според регламента – около 60 процента от средната брутна заплата в общинската адмистрация, някъде около 300 лева.

- ОбС заседава веднъж месечно, а заседанията продължават половин ден. Значи – за четири часа работа – 300 лева заплата. Сладка работа.

- Нека върнем малко нещата назад във времето. В предишния мандат също беше предвидено заплащане. Тогава аз предложих заплатите на съветниците да се събират и да се даряват за даровити деца от Хасково. Тогава обаче имаше възражения – дарението е нещо лично и не може да става под строй. Всеки, който желае, може да дари заплатата си.

- И дари ли я някой?

Питайте предишните съветници. Но аз смятам, че когато се дарява, не бива да се бие камбаната.

- Да отворя една скоба. Когато Григор Димитров стана шампион на Уимбълдън Вие лично в Хасково му дадохте 500 евро пред камерите. Това какво беше?

- Ами толкова имах в джоба. Действах импулсивно. Ако имах 2000, толкова щях да дам. Не съм искал да правя демонстрации. Исках съвсем чистосърдечно да дам пример.


Поради многобройните въпроси към председателя на общинския съвет Делян Делчев и желанието му да отговори на всички тях, интервюто с него стана много дълго. Затова го публикуваме на части. Продължението четете утре.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини