От х:

Днес в x:

Ученици от Харманли спасяват Извора на Белоногата от разруха

Изображение 1 от 4

    Ученици от Харманли стартираха инициатива „Очи за Белоногата“, чиято цел е възстановяване на Извора на Белоногата край града, която от години тъне в разруха и забвение. Това са момичетата от клуб „Млад журналист“ с ръководител Светлана Николова, журналист и зам.-председател на Общинския съвет в Харманли.

    В началото на пролетта тази година те отишли до най-известният български извор и останали шокирани от състоянието му.  

    Младите журналисти анкетирали и свои съученици в 3 класа в харманлийско училище (петокласници и шестокласници) и се оказало, че от 65 деца едва 22 са ходили до Извора. А е имало и такива, които са питали това в кой град се намира….

    „Историята, гордата история на Харманли, от която да гребеш с шепи, вече не само не привлича автобуси туристи – тя не е атрактивна и за самите харманлийци. А един град без минало, няма бъдеще“, пише в съобщението за инициативата Светлана Николова.

    Изворът на Белоногата е обявен на 12.11.1958 г. като „Герганина чешма“, на 4 км. от Харманли, като недвижим исторически паметник на културата с категория „национално значение“.

    Светлана Николова е изпратила и писмо до министъра на културата, в което го запознава с днешното състояние на паметника на културата. Тя пише още, че първото мероприятие на инициативата „Очи за Белоногата“ е насрочено за 16 май с отворена фолклорна сцена край Чешмата на Гергана. Харманлийката апелира културното министерство да стане част от инициативата.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Тт
      тт
      24 -3
      11:15, 1 май 2017
      Най - после някой се сети.Поздравления! Не само за хората от Харманли,това е НАШАТА история!Ако има и сметка, кой колкото може.Не че мога много,но колкото можем."Капка по капка, вир става"

      УСПЕХ!
      • Ма
        мастикаджия
        9 -13
        12:21, 1 май 2017
        Абе неграмотници с неграмотници, "Извора на белоно... Виж коментара
    • 2
      Ст
      Стоян
      15 -4
      13:15, 1 май 2017
      Браво, това си е отвсякъде за поздравления. Кажете къде могат да се дарят пари. Браво на учениците и учителката им!
    • 3
      Тт
      тт
      7 -5
      14:48, 1 май 2017
      То от мастиката не ти е дошло на ум,че с. Бисер е към община Харманли.Аз обаче съм от Хасково и се радвам,че някой се е сетил за Белоногата.Това е ИСТОРИЯ!
      • Ма
        мастикаджия
        9 -5
        15:15, 1 май 2017
        Ако ТТ означава темерут и тъпанар,приемам коментара.Но инак не!На излизане от Харманли,в ляво има чешма,която БКП кръсти "Извора на белоногата". Но истинската чешма е долу,в дясно на влизане в Бисер.И не спори когато си пиян.
    • 4
      @@
      @@@@@@
      5 -3
      16:14, 1 май 2017
      Нас като ученици от Свиленград,през комунизма,са ни карали точно там,долу при истинската чешма.
    • 5
      Ag
      AGM
      6 -4
      17:43, 1 май 2017
      Извора на Белоногата е в село Бисер!!!! Армалнлийци да си гледат работата.
    • 6
      Тая плоча която спасява Светлана Николова е една комунистическа реликва сложена на това място точно защото харманлийските партийци комуняги искаха да променят историята. Така че вместо да се трътшкате за този надгробен камък направете нещо за извора-защото той е история и живот. А не червената пропаганда на която служи тази дама. И между другото тя като е толкова всеотдайна за Хармали що не си дари заплатата от общинския съвет?! Аз не искам от моите данъци да храня такива хора.
    • 7
      Бр
      браво
      9 -4
      20:38, 1 май 2017
      Най-накрая да видя, че някой прави реално нещо да спаси извора на Белоногата. То не бяха обещания от всички управи на града, предизборни и следизборни и всичко после замира все едно никога не е казано. Поздравления г-жо Николова и на учениците ви и нека Бог да закриля начинанията ви.
    Последни новини