От х:

Днес в x:

Община Харманли получи управлението върху „Изворът на Белоногата“

Община Харманли получи управлението върху „Изворът на Белоногата“, който се намира в местността „Хамза“. Това стана с решение на Министерски съвет от днес.

Теренът, на който се намира една от най-големите забележителности на общината, е с площ 8499 кв.м.

От 26 май 2022 г. обектът в Харманли премина в управление на Областна администрация – Хасково. Община Харманли трябваше да направи мотивирано искане, за да й бъде предоставен за ползване.

Сега, когато обектът на културата е вече в ръцете на Общината, тя ще предприеме мерки за зашитата, опазването и популяризирането му чрез различни средства за финансиране, като програма „Опазване на недвижимото културно наследство“ към Министерството на културата, средства от местния бюджет или чрез финансиране от различни европейски проекти и програми.

Общината е с готов инвестиционен проект за благоустрояването на ,,Изворът на Белоногата“, който е съгласуван с Министерството на културата още през 2016 година. През януари, тази година, общественичката от Харманли Светлана Николова сигнализира институциите за рушащата се паметна плоча, част от "Изворът на Белоногата". Николова е сред инициаторите на каузата "Очи за Белоногата", която цели да възроди мястото.

Две министерства-това на регионалното развитие и благоустройството и на културата се заеха с разрешаването на въпроса около собствеността на комплекса.  От последвалата институционална реакция бяха задействани и съответните процедурите, които действия доведоха да края на дългогодишната сага със собствеността и стопанисването на една от емблемите на Харамнли -„Изворът на Белоногата“, още повече че  2022 година се навършват 150 години, откакто Петко Славейков е научил легендата за Гергана и Никола от местния възрожденец Дялко Милковски.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Кк
    ккк
    1 0
    10:34, 6 окт 2022
    Браво на Катя Панева и Светлана Николова!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини