От х:

Днес в x:

РЗИ: Последният случай на морбили в Хасково е от 2010 година

В Хасковска област няма подадени съобщения от личните лекари или лечебните заведения на регистриран случай на болен от морбили. Това уточниха в отговор на запитване на Haskovo.net от Регионалната здравна инспекция.

По данни на директора на Дирекция „Надзор на заразните болести“ д-р Снежана Иванова последните регистрирани случаи в региона на силно заразната болест са от септември 2010 година.

По указания на Здравното министерство, които бяха дадени до всички РЗИ в страната заради бума на дребна шарка в съседна Румъния, местната здравна инспекция е изготвила препоръки до лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ в региона с предписания за превантивни дейности. Разпратени са и указания до центровете за спешна медицинска помощ със дейностите, които трябва да се изпълняват при поява на съмнителен за морбили случай.

Болестта е силно заразна и се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, обрив по кожата и усложнено дишане. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини