От х:

Днес в x:

Четвъртокласници от Климент търсят подкрепа за инициативата „Засади 100 дървета“

Учениците от 4 а клас на училище ,,Св.Климент Охридски,, в Хасково се включиха в инициативата „Когато станем 100 000 ще посадим гора“. Възпитаниците на преподавателката Йонка Петева кандидатстват заедно с участници от цялата страна за поредния етап на акцията по засаждане на дървета. Първите класирали се след онлайн гласуване според мотивацията, която са подали, ще получат 100 дървета от инициативата, които да посадят в район в своя град.

За момента хасковските деца са сред челните места и имат всички шансове да получат фиданките. Гласуването продължава до 12-ти март и децата търсят подкрепата на всички от Хасково, за да успеят в начинанието си 100 дървета да пристигнат в техния град. В момента тече и организацията с общината, която трябва да посочи мястото, където тези дървета да могат да бъдат засадени, ако децата ги спечелят.

Мотивацията за включването в инициативата на 4 а клас от „Климент“ е различна от тази на повечето участници, които изтъкват желанието си за посаждането на нови дървета за по-чист въздух. Учениците на Йонка Петева обаче са заявили, че искат дървета, за да осигурят повече места за птиците. Мотивът им е, че популацията на много от видовете птици у нас изчезва, особено на тези в градска среда, заради изсичането на дърветата. Децата са избрали тази мотивация покрай познанията, натрупани от комуникацията си с Българското дружество за защита на птиците в Хасково и чрез Николай Терзиев от орнитоложката организация. С него те често имат разговори за опазването на околната среда, за това как човек може да я опазва в ежедневието си и дори участват в екоинициативи. Под наставленията на Ники Терзиев, например учениците от класа вече не използват в часовете еднократни химикалки, а само такива със сменяеми пълнители, тъй като са наясно, че пластмасата е сред суровините, които са от най-жестоките замърсители на природата.

„Децата са толкова ентусиазирани, че ще успеем да спечелим възможността да засадим дръвчетата, че чак си представят как след време ще ходим до нашата горичка с колелата“, разказва тяхната учителка. Йонка Петева посочва, че освен учениците й за идеята са много ентусиазирани и техните родилите, които ще помагат при засаждането на фиданките, ако дърветата пристигнат в Хасково.

Затова, ако искате да подкрепите четвъртокласниците от училище „Климент Охридски“ да сбъднат мечтата си за повече дървета за птиците в Хасково, може да ги подкрепяте до полунощ на 12-ти март на  http://gorata.bg/vote/4-klas-ousvkliment-ohridski-haskovo.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Br
    Bravo
    7 0
    21:08, 9 мар 2017
    Подкрепяме !!! Успех !!!
  • 2
    Да
    Дай Боже повече
    0 0
    16:12, 12 мар 2017
    Браво на инициаторите!Макар и символично заслужават голяма похвала!
Последни новини