От х:

Днес в x:

Правят Синя стая за деца, свидетели или жертви на престъпление

Изображение 1 от 4

    Синя стая, която ще се използва за разпит на деца, станали свидетели или жертви на престъпление, ще се оборудва и ще заработи до няколко месеца в Хасково. Това съобщи на брифинг председателят на Окръжния съд Миглена Тянкова. Пресконференцията бе в зала “Хасково”, защото се съчетава със старта на проекта „Съдебната власт- информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, в който партньор на съда е Финансово-стопанската гимназия “Атанас Буров”.

    Миглена Тянкова уточни, че Синята стая ще се намира в малкия Бизнесцентър, непосредствено до общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Тянкова изказа благодарност на общината и на кмета Добри Беливанов за осигуреното общинско помещение.

    Градоначалникът също присъстваше на брифинга и поздрави учениците. Той изрази надежда, че тази Синя стая ще се ползва възможно най-малко. Идеята на Синята стая е децата, станали свидетели или жертви на престъпление, да разговарят с разследващите, със съдии и прокурори в щадяща среда, разделени от венецианско стъкло. Помещението ще бъде оборудвано със записваща аудио и видеотехника.

    Проектът, който стартира днес, е съвместен между министерството на образованието и Висшия съдебен съвет, обясни съдията в Окръжен съд Статимир Димитров, координатор на проекта за Хасково. Пилотният проект стартира през 2014 година с Езиковата гимназия, следващата година партньор на съда бе ПМГ.

    Сегашната програма е петгодишна, а идеята е след края й тя да влезе в учебната програма на училищата, по всяка вероятност в часовете по етика и право.

    Третото издание на този проект е доста разнообразен, като освен лекции учениците ще гледат филми, ще се обсъждат различни теми – наркомания, домашно насилие, хулиганство, трафик. В една от следващите прояви по темата за наркоманията гост ще е директорът на психиатричната болница в Раднево д-р Иван Добринов.

    На 20 април пък ще се проведе симулативен съдебен процес, в който в ролята на съдии, прокурори, адвокати, подсъдими, свидетели, ще влязат учениците.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Фа
      фантазии в ре мажор
      16 -7
      17:57, 7 мар 2017
      "Синя стая, розови тениски, електромобили, маси за шах, чешмички..." - Из дневника на един кмет, който не знае какво прави.
    • 2
      Ма
      мастикаджия
      8 -3
      19:08, 7 мар 2017
      Що синя?? Искам червена...............
      • Ад
        Адвокат
        1 0
        20:01, 9 мар 2017
        "Синя" е защото така е наречена от Съвета на министрите към ЕС.. Малко обща култура не е зле _ да се образовате
    • 3
      Щу
      Щурак
      1 -2
      08:26, 8 мар 2017
      Ала-бала...лекции, филми..и Добринов всяка година по 20 пъти...нищо от това не интересува децата и ги отегчава до безкрайност. „Синята стая” ще стои празна, пък и да не е, все тая, защото не е въпросът в средата само, а дали съдиите имат умения да разпитват щадящо...
    • 4
      Ов
      овчарчето калитко
      6 -1
      15:07, 8 мар 2017
      Мастикаджия недей така бе братче тйкмо скъсахме със червения цвят и ти пак го предлагаш Помниш ли как СИНИТЕ ЛУМПЕНЕ през 1989 1990 боядисаха всичко в синьо та даже и червеното в дамските превръзки на жените си Иначе с тия стаи все си са ГЛУПОСТИ Реда в държавата се руши най вече от СЪДЕБНАТА система но те са недосегаеми А Бай Добри е навсякъде където има лентички за рязане и ала - бала по града Така ще е -трябва да свикваме с дивотиите на тия ГОВЕДА
      • Ад
        Адвокат
        1 0
        20:07, 9 мар 2017
        Може ли да сме толкова прост народ, не е истина. Това е изискване на ЕС, в тези стаи ще се изслушват и деца жертви на домашно насилие, а тези случаи са взе по-чести, защо ли? Коментарите дават отговор!

    Още новини

    Последни новини