От х:

Днес в x:

Коригираме данъчните си декларации сами и след кампанията по подаването

От тази година вече ще е възможно гражданите и фирмите сами да правят корекции по подадената си годишна данъчна декларация пред НАП дори и след приключване на кампанията, ако забележат, че са допуснали неизправност.
Досега поправките можеха да стават само във времето, определено за деклариране. Промяната сега е решена основно заради практиката, забелязана от данъчните, че има са чести случаите, при които физическите лица не са изрядни напълно в годишната си данъчна декларация, защото не получават на време служебните бележки за доходите си от работодателите. Най-често такива проблеми се появяват при хората, които са на хонорари или авторски договори, коментираха от офиса на НАП- Хасково.

И ако досега при налагане на поправка, особено ако грешката, хваната от данъчните в декларацията е лека, корекцията можеше да стане и върху самата декларация, то при новото правило за самокоригиране вече поправката ще се извършва в допълнителна коригираща бланка, която ще се прилага към първоначално подадения документ.

Коригиращата декларация се подава до 30 септември на текущата година за промени, свързани с декларираните данъци от предходната година. Запазва се и досега съществуващата възможност за корекции до изтичане на срока за подаване на декларациите, като за доходите той е 30 април, а за декларациите за корпоративен данък – 31 март.

През миналата година от НАП са изпратили към 243 съобщения и покани за корекция към физически лица за забелязани нередности по годишната им данъчна декларация за доходите.

1022 души, които са се усетили сами, че са направили неточност, са посетили НАП за корекция.

Данъчните обаче припомнят, че при неправомерно вписани данни с умисъл за спестяване на плащания, глобата е за недобросъвестния подател, ако той е физическо лице, е 1000 лева.

До днес в офиса на НАП в Хасково са приети почти 3 000 декларации за доходи и корпоративни данъци.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини