От х:

Днес в x:

21 °C

КАТ: Сваляме табелите само ако водачите-нарушители са собственици на колата

Регистрационните табели на автомобилите ще се свалят на пътя при установяване на нарушението само ако водачът е собственик на автомобила. Това уточни за Haskovo.net Здравко Иванов, шеф на отдел „Административно-наказателна дейност“ в КАТ Хасково. Репортерите го потърсиха заради многото въпроси и неясни около промените в Закона за движение по пътищата, с които се въведоха драстични мерки и солени глоби. Свалянето на регистрационните табели на пътя е сред тях.

В два случая се демонтират номерата на автомобила на място – ако водачът е неправоспособен, никога не е имал шофьорска книжка или ако е употребил алкохол в концентрация в кръвта над 0.5 промила, уточни Здравко Иванов. Мярката се прилага и при употреба на упойващи вещества или ако водачът откаже да бъде тестван с техническо средство. Ще се свалят номера и на автомобили с чужда регистрация.  

Той допълни, че и двете табели остават за съхранение в КАТ в съответния район, където е установено нарушението. Срокът за отнемането на номерата е от 6 до 12 месеца. След този срок се пращат в града, където е регистрирано МПС-то и там регистрацията му се заличава. Собственикът ще трябва да го регистрира отново по общия ред.

След демонтажа на табелите пък водачът-нарушител разполага с 12 часа да доведе правоспособен шофьор, който да откара автомобила от мястото, където е спрян.

Здравко Иванов уточни, че липсата на правоспособност се проверява на място от пътните полицаи, които разполагат с таблети с достъп до информационните масиви на КАТ. Ако човекът просто не носи шофьорската си книжка в себе си, се разминава само с глоба, която е 10 лева.

Хасковлията, чиито табели бяха свалени още в събота, първия ден от влизането в сила на промените, вероятно ще си ги получи обратно. Причината е, че той не е неправоспособен шофьор, а е бил лишен от правото да управлява МПС за определен срок.

Тодор Кръшков  

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Не
  незнайко
  4 0
  17:38, 25 яну 2017
  Сега ще почнат да се крадът предни табели.

Хороскоп за 30.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
30 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
30 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
30 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
30 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
30 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
30 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
30 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
30 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
30 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
30 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
30 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
30 май 2020
Последни новини