От х:

Днес в x:

КАТ: Сваляме табелите само ако водачите-нарушители са собственици на колата

Регистрационните табели на автомобилите ще се свалят на пътя при установяване на нарушението само ако водачът е собственик на автомобила. Това уточни за Haskovo.net Здравко Иванов, шеф на отдел „Административно-наказателна дейност“ в КАТ Хасково. Репортерите го потърсиха заради многото въпроси и неясни около промените в Закона за движение по пътищата, с които се въведоха драстични мерки и солени глоби. Свалянето на регистрационните табели на пътя е сред тях.

В два случая се демонтират номерата на автомобила на място – ако водачът е неправоспособен, никога не е имал шофьорска книжка или ако е употребил алкохол в концентрация в кръвта над 0.5 промила, уточни Здравко Иванов. Мярката се прилага и при употреба на упойващи вещества или ако водачът откаже да бъде тестван с техническо средство. Ще се свалят номера и на автомобили с чужда регистрация.  

Той допълни, че и двете табели остават за съхранение в КАТ в съответния район, където е установено нарушението. Срокът за отнемането на номерата е от 6 до 12 месеца. След този срок се пращат в града, където е регистрирано МПС-то и там регистрацията му се заличава. Собственикът ще трябва да го регистрира отново по общия ред.

След демонтажа на табелите пък водачът-нарушител разполага с 12 часа да доведе правоспособен шофьор, който да откара автомобила от мястото, където е спрян.

Здравко Иванов уточни, че липсата на правоспособност се проверява на място от пътните полицаи, които разполагат с таблети с достъп до информационните масиви на КАТ. Ако човекът просто не носи шофьорската си книжка в себе си, се разминава само с глоба, която е 10 лева.

Хасковлията, чиито табели бяха свалени още в събота, първия ден от влизането в сила на промените, вероятно ще си ги получи обратно. Причината е, че той не е неправоспособен шофьор, а е бил лишен от правото да управлява МПС за определен срок.

Тодор Кръшков  

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Не
    незнайко
    4 0
    17:38, 25 яну 2017
    Сега ще почнат да се крадът предни табели.
Последни новини