От х:

Днес в x:

24 °C

КАТ измисли нов трик да събира глобите

От КАТ са измислили нов трик да събират неплатените глоби. От 2 април те нямат право да вземат книжката или да спират от движение, но прибират синия шофьорски талон.

Методът включва съставянето на акт за нарушение по член 190 от Закона за движение по пътищата. В текста пише, че шофьорът е длъжен да плати глобата в едномесечен срок. След 30 дни излиза наказателно постановление за 20 лв. глоба, но за да си получи синия талон, освен тях, водачът трябва да си плати и старите задължения.

Точно 40 036 шофьори са наказани с вземане на книжката заради неплатени глоби през последните 2 години. По същата причина през 2019 и 2020 г. са спрени от движение общо 9930 автомобила. Така отговориха от МВР на въпроси на "Труд" по Закона за достъп до обществената информация.

Двете принудителни административни мерки по чл. 171 от Закона за движение по пътищата бяха задраскани от Конституционния съд през март. Поводът за решението станаха въведените през юни миналата година проверки за неплатени глоби на границите. От МВР обаче съобщават, че не водят отделна статистика за взети книжки и спрени коли на ГКПП-тата.

Според адвокати хората, спрямо които полицията е налагала тези мерки на границата, могат да водят с успех дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, но за други случаи е малко вероятно да получат обезщетение.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Az
  Az
  1 -1
  09:52, 15 апр 2021
  Аз пък имам лекарство за КАТ - не им даваш синия талон , казваш че си го забравил в къщи , пишат ти фиш 10 лв за не носене на талон не плащаш 2 години - пият студена вода.
  • Ти
   Ти
   1 -1
   10:23, 15 апр 2021
   Много си съмнителен и за две години като те спрат 10 пъти по 10 лева ,и де е Киро на кирия!!
 • 2
  Az
  az
  1 0
  10:48, 15 апр 2021
  Нали след 2 години изтича давност бе пич , мисли малко преди да се съмняваш.

Още новини

Последни новини