От х:

Днес в x:

Хасково – столица на коледната песен, голям концерт днес на площада

Изображение 1 от 4

    8 певчески формации, 200 певци и  9 диригенти се включиха в Първи национален фестивал на коледната и новогодишната песен, който се провежда в Хасково от 16 до 18 декември. Събитието е част от културната програма на Община Хасково, посветена Рождество и Нова година.  Инициативата е първа по рода си за България и се радва на подкрепата на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и на Български хоров съюз. Целта на фестивала е да възроди българските хорови  песни, свързани с празниците и да ги превърне в неделима част от репертоара на съставите. Друга не по-малка важна амбиция на фестивала  е да събуди интереса на българските композитори и те да създадат нови песни, свързани с тематиката на събитието. Идеята на организаторите е премиерата на тези новосъздадени песни да бъде именно в Хасково. Това е дългосрочната цел на фестивала, който да се утвърди като ежегодна среща на българските хорове и българските композитори с публиката по Коледа.

    Официалното откриване бе в събота в концертната зала на Младежки център. В първия фестивален концерт участваха  Детска вокална група „Орфейче” от Хасково с ръководител Катя Демирева, вокална студия „Усмивки” от Стара Загора  с ръководители Жанина Янкулова и Елена Маликатова , детски хор „Орфей” – с диригент Елена Цветкова  и Детски хор „Добри Христов” от  Варна с диригент Галина Станишева. Във втория фестивален концерт от 18 часа се изявиха  Общински хор -  Димитровград с диригент Красимир Чанов, Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева” с диригент Милка Толедова,  Камерен хор „Лира” - Нови пазар с диригент Милка Данаилова  и камерен хор „Орфей+” -  Хасково.

    Фестът ще завърши с трети фестивален концерт „С песни край елхата” днес от 11 ч. на сцената на площада с изпълненията на хоровете от Нови пазар, Пловдив, и Хасково , а специално от Пазарджик ще пристигне Детски хор „Слава Русева” с диригент Борислава Благоева.

    В програмата са включени творби на композитори от цял свят от различни стилове и епохи и български коледни и новогодишни песни.

    Фестивалът се организира  от Младежки център в партньорство с галерия „Атанас Шаренков” – ТИЦ – Хасково и със съдействието на Община Хасково.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      14
      142681
      10 0
      10:38, 18 дек 2016
      Хоровите изпълнения винаги са били прекрасни. България е с чудесни традиции в това отношение. Хубаво е, че ще имаме възможност предпразнично да чуем творби с коледна тематика. Иска ми се в репертоара на формациите да има и такива песни, които да се запяват и от зрителите, да стават те част от домашния репертоар по празниците. Представям си един пеещ площад, обединен от надеждата, че коледния дух ни обединява в доброто и радостта от него.
    Последни новини