От х:

Днес в x:

С 2 млн. лв. 11 247 ученици от Хасковско влизат в “своя час”

    Почти 2 млн. лв. е бюджетът на стартиралия от началото на ноември в региона проект “Твоят час”, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. Това стана ясно от среща днес на някои от директорите на училища в Регионалното управление на образованието. Точната сума за учебната 2016/2017 година е 1 896 093 лв.

    В проекта са обхванати 81 училища в областта, включени са 11 247 ученици от 1 до 12 клас. Две са основните направления на програмата – групи за деца с обучителни затруднения и групи по интереси. От първия вид са сформирани 381, а от втория – 543 групи.

    Броят на учениците в група с обучителни затруднения е от 4 до 10, а по интереси – до 25.

    Обученията се провеждат от 893 учители, но в час ще влизат като лектори и хора със съответната компетентност.

    “Първите стъпки бяха да идентифицираме какви са нуждите и желанията на учениците. Това стана с попълване на анкетни карти”, обясни директорът на Езиковата гимназия в Хасково Деян Янев. Там в проекта са обхванати почти половината ученици. “Следва обявяване на търсените дейности на платформата на проекта, но се оказва, че за някои от тях няма предлагане. Например много наши ученици пожелаха обучения във фотография, но не открихме организация или частно лице, което да го предлага”, допълни Янев.

    Директори на основни училища пък споделиха, че са получили голяма помощ от родителите за включване на децата им в една или друга група.

    “Проектът е мащабен, изисква голяма координация и усилия, но смятам, че ще има успех”, заяви новият началник на РУО Хасково Румяна Делчева.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (23)

    • 1
      Ан
      Андреева
      18 -1
      12:59, 13 дек 2016
      тия примадони да инспектират Механото колко са карат часовете и как се карат и по специално Гумарова-Карадаирова,така се пилеят и крадат пари че си нямате представа.
    • 2
      11
      1111
      21 -5
      13:02, 13 дек 2016
      Децата ,които са целодневно обучение са достатъчно натоварени и без тази инициатива,ние като родители сме решили от какво занимание се нуждаят , и сме го осигурили много преди РИО Хасково.След като имат желание да поощряват различните интереси да организират тази инициатива по време на лятната ваканция ,а не да натоварват излишно децата.По този начин учителите се оправдават ,че нямат време за консултации защото са ангажирани много с групи по интереси.
    • 3
      22
      2222
      14 -8
      15:24, 13 дек 2016
      Като сте осигурили занимания през учебната година си ги осигурете и лятото. Говори се за индивидуална работа с деца , които имат трудности и за други, на които се дава възможност за разтоварване. Кое не ви харесва? Оставяте ги следобед, после на други занимания и искате и лятото да ги оставяте в училището. Накрая учителите ви са виновни...........
      • 11
        1111
        7 0
        08:21, 14 дек 2016
        Може да се говори за индивидуална работа с деца ,но САМО се говориза това без да се върши.
        Пример- на родителска среща ни беше обяснено, как 4 часа английски език на седмица в гимназиален етап , не са достатъчни за разбиране на материала , защото материала не бил подходящ за разбиране ,НО ако запишем децата на СИП по 2 часа допълнително на седмица ,то същата госпожа ще го предаде по друга система ДОСТЪПНО И РАЗБИРАЕМО.
        ЗАЩО този материал не се взема и преподава в работно време , а са необходими ДОПЪЛНИТЕЛНИ лекторски??
        Колкото до моите деца - занимания имат и през лятото. Това което желая е да няма рязко прекъсване от 3 месеца на учебния процес ,липса на време за затвърждаване на знания и препускане по материала в учебно време. Също така учителите в гимназиален етап не САМО да си "изпяват" урока , а да обясняват това което преподават!
    • 4
      Ди
      ДИ
      20 0
      15:41, 13 дек 2016
      Имам въпрос и очаквам отговор. Колко външни за училището преподаватели водят часове по този проект? Предполагам, че са нищожно малко и се е случило обичайното- учители от съответните училища са организирали децата от своите класове да посещават техните форми. Това беше преобладаващата практика по "УСПЕХ", нямам очакване, че сега е различно. Сега предполагам ще скочат доста учители да ме опровергават, но това е истината.
    • 5
      22
      2222
      12 0
      15:50, 13 дек 2016
      Защо трябва да са външни?
    • 6
      Пе
      Пеню
      8 -1
      17:23, 13 дек 2016
      Мианото Хаскову е даскало за чифтосване на даскали кат Драгиев, Тони Пу/е/тев с даскалки !
    • 7
      61
      612485
      16 -1
      18:03, 13 дек 2016
      Какво ще каже началникът на РУО за пом.директорите в Хасково, които отдавна са навършили години за пенсия, а още стоят по местата си. Такава е познатата на всички Наска от общежитието. Нима заповедта на министъра не важи да нея. За млади хора няма места за работа, а за стари началници пенсионирането си бави с години. Какво още се чака, не е ясно. Ако беше редови учител, отдавна щеше да е приключила с активната си дейност. Справедливостта изисква навременна намеса на институциите, не притаяване и замълчаване, когато се задават ясни въпроси, съобразени със закона.
    • 8
      Ис
      Истината
      20 -2
      18:24, 13 дек 2016
      Истината е, че децата са достатъчно претоварени и без подобни глупости. От къде на къде ще ходят и на занималня, ще посещават и проекти, и то в часове, които да са след редовните часове и след занималните - ами вземете ги извикайте и нощно време на училище. Прекаляват вече с толкова дейности в училище. Особено сега по коледа - мероприятие след мероприятие - непрекъсното се иска нещо от родителите. Това да се осигури, онова да се направи, присъствие тук, присъствие там - направо да не работим, ами да ни зачислят като помощен персонал в училище!
    • 9
      За
      Защо не обясните
      14 -2
      19:50, 13 дек 2016
      Никой не обяснява, че тези часове и групи по проекта ги раздават директорите предимно на свои хора. Един учител с по няколко групи - как така все едни и същи са интересите на учениците. Много интересно. А когато опре до финансиране и бюджет - как се определя кой колко има право да получи, да харчи и да се облажи - пак на принципа на дружките на директорката - тия дето се мазнят, правят комплименти и играят по свирката на командващия!
    • 10
      Ну
      Нула
      17 -1
      20:41, 13 дек 2016
      И хиляда проекта да измислят от МОН и РУО-тата все тая! Образованието е превърнато в отчетна система с всякакви измислени статистики и задължителни справки, книжа и темподобни глупости. Този проект е същата работа - задължителна програма, почти като разпределение. Присъствия, отсъствия - едни и същи бележки, за които се карат в МОН и здравното министерство и личните лекари се въртят и копират по няколко пъти между едни и същи учители в едно училище само. Защо - защото на ония будали от МОН толкова им стига акъла. Да се занимавали децата допълнително - те "децата" освен да седят заболи поглед и пръст в телефоните нищо друго не ги интересува. Какво трябва да се направи - на челна стойка да стоят учителите, да се правят на циркаджии, да им подоряват оценки - с какво конкретно може да им се привлече вниманието. Те на повечето - уж им се идва, ама точно този ден не им се идва. И така всеки ден! Те на училище не идват - на извънкласни дейности ще идват. Тия тъпанари от МОН и РУО от къде падат! Дане говорим, че всичко е вкарано предварително в рамки - чителя нито може да се отклони, нито може да прояви творчество, нито може да направи нещо спонтанно - всичко е предварително заложено, планирано, не могат току така да се извеждат ученици от училище - било то и на отсрещния тротоар, за да видят нещо реално. Продължавайте все така да задушвате всяка нова, импровизирана мисъл или творчество и у учители и у ученици. И ще видите дали ще има някой квалифициран да работи конкретна работа!
    • 11
      Ал
      Ало
      15 0
      20:53, 13 дек 2016
      Ало, тия ексПертки много нещо се охранили - затова ли ги въртят тия програми!
    • 12
      Op
      opit
      1 -8
      21:30, 13 дек 2016
      Въпреки, че хаосът в Образованието е пълен, децата... Виж коментара
    • 13
      Ко
      Кондьо
      18 -1
      21:37, 13 дек 2016
      За какъв професионализъм говорите изобщо - кое е професионално в картинката на побеснели директорки на училища, които се изживяват като феодали и върховни божества. Този тип прости личности, със селски корен никога не могат да бъдат професионалисти. Това качество се губи някъде между хилядите повторения на "аз, аз, аз, само аз директорката.....", и нервозните изблици на безсилие, лошо настроение и шизофренична бяс! Една много работна директорка вече няколко години не се научи да цени труда на останалите, чуждите предложения никога не са достатъчно добри, ако не съвпадат с мислите й; чуждите мнения никога не заслужават внимание, ако не са изказани от кръга от приближени и мазни лисички. Чуждите усилия никога не са достатъчни, никога не се отчита какво реално струват на някого. Всеки път когато такава директорка се усети застрашена и възмутена, че има недоволство срущу нейните велики усилия и планове - започват да се сипят заплахи. А тази толкова принципна директорка по какъв начин прилага стриктно правилата за едни, а облагодетелства други. Как демонстративно показва любимките и любимците си! На едни може да се заканва,пък други да клинчат. Едни да имат много уважителни причини всеки път, а пък на други нищо да не се признава за уважителен повод. Едни да могат да ползват правата по кодекс, пък на други всеки път да им се натяква, когато искат да си ползват полагащото се! Прищяло се на тая да й влизат в положението - тя на кого влиза в положението - на дружките си и подмазвачките с комплименти и подаръците! Не може постоянно да си изтърваш нервите, да обиждаш, да се навикваш и да бродиш като зъл булдог и да очакваш разбиране и съпричастност! Логично е когато се захванеш с нещо - добре да обмислиш, ставаш ли, не ставаш ли; можеш ли, не можеш ли, защо се набутваш изобщо в системата. А не после да ръсиш простотия след простотия, да обвиняваш всички останали само не и себе си, да величаеш собствените си усилия и действия. НИКОЙ НАСИЛА НЕ Е СТАНАЛ ДИРЕКТОР НА УЧИЛИЩЕ - като на някого му идва в повече да си обира крушите! Иначе да се върнала да учителства - ама и това не може. Май трябват много повече усилия да си учител, отколкото директор! Това не е като да пиеш кафета и оправяш клюките. Това е ежеминутна стресова работа с деца и отговорност не само за обучение, но и за възпитание, приучаване на основни навици, създаване на отношение към ученето и училището като институция, опазване на здравето им и отговорност към обществото. Нещо което тази директорка не може да направи като учител.
    • 14
      Ис
      Истинската Андреева
      4 -7
      21:49, 13 дек 2016
      Интригите и злобата само показват колко нещастен човек си! Неграмотността също подсказва посредственост! Гумарова не е Карадаирова,грешиш!
      • U4
        u4itel
        8 -1
        09:37, 14 дек 2016
        Ами това е самата истина Андреева , нито карате часовете ,а само алчни за пари с Гумарова че и по два клуба, то бива ама чак толкова алчност не бива
      • Ко
        Колежка
        5 0
        18:19, 14 дек 2016
        А смотания директор на Механото Хасково Георги Славов за]о дава на тия добре известни на общественоста Диана Андеева и Нела Гумарова нахалници и интригантки по два клуба ! Всички колеги от Механото сме възмутени ! Но безсрамието няма предел !
    • 15
      24
      2405
      13 0
      23:03, 13 дек 2016
      Промяна е тогава когато нещата се случват за доброто на децата и обществото. За съжаление това не се случва в българското образование. Реформи водещи до все по- незнаещи и неучещи деца. Деца които не ходят на училище а директорите се правят че всичко е наред. И като споменах тази длъжност ох нямали да бъдат сменени и зам-директорите. Посредственост, интриги ни нищо градивно. Все по лошо е образованието няма летва. Ох ох........
    • 16
      Xa
      XAXA
      14 0
      23:42, 13 дек 2016
      Аууу, голямо лапане се заформя пак...
    • 17
      Ст
      Станчева колежка
      5 0
      13:14, 14 дек 2016
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 18
      Ко
      Коя е тая
      6 0
      18:23, 16 дек 2016
      Коя е тази директорка дето по-горе я описвате така добре. Много прилича на една нервозна реална личност, с особено влечение към клюки и интриги - но те покрай нея са такива и заместничките и, и подменената администрация и оставените мазни предателки, които си мислят, че ще векуват с тази директорка. Няма още дълго да я търпят в този колектив. Нещата са стигнали до пълна непоносимост - за тая само съд, икономическа полиция и пълно разследване на дейността й. И друг път са си отивали така директори. А сега всичко се клати!
    • 19
      Об
      Обирджии
      4 0
      19:17, 16 дек 2016
      Защо никой не казва какви пари взимат директорите по подобни проекти и самите счетоводители - учителите, които водят часовете са най-ниско заплатени по цялата верига. Парите отиват в двоен и троен размер за заплащане на хора, които не преподават - те само организират.!!! Всичко в държавата е сбъркано - пълно с некомпетентни хора, които това не могат, онова не могат - друг им върши работа - пък накрая парите в тях. Как стават тия неща - разбира се съвсем законово и открито. Пък овцете си мълчат!
    • 20
      Мъ
      Мълчат я
      6 0
      19:49, 16 дек 2016
      Мълчат хората, защото виждат какви некадърни чалгаджийки се назначават на мястото на изгонените хора! Всичко изрусено и просто се нагласи по училищата - две думи не могат да вържат, смисъла на елементарни изречения не хващат, но иначе се фръцкат с тоалети и токчета и размятат изрусена грива. Да знаете колко им е трудно ежедневието - телефонни разговори, кафенце, клюки, обяд, телефонни разговори, кафенце, клюки, скатаване от работа. И между всичко това се изживяват като началнички и току виж размахали пръст на няколко подчинени, за да е пълна програмата за деня. Пропада образованието - навсякъде селяния, простотия и чалга. И намазани лисички с пет слоя грим и цървени джуки. И на цялата тая пасмина начело една невменяема, аламинутна, злобна и с разкривена от проклетия физиономия директорка. От толкова злоба като баба Яга ще заприлича!

    Още новини

    Последни новини