От х:

Днес в x:

До края на декември ползваме чрез работодател данъчни облекчения за деца

Родителите, чиито деца не са навършили 18 години, могат и тази година да се възползват от данъчни облекчения. До края на месец декември те могат да го направят като подадат декларация пред своя работодател по основно трудово правоотношение. Декларациите са два вида: за ползване на данъчно облекчение за деца по чл.22в и за данъчно облекчение за деца с увреждания по чл.22г от Закона за данъците върху доходите на физически лица, напомнят от офиса на НАП в Хасково.

При подаване на документите пред работодателя, той от своя страна е длъжен да извърши годишно облагане на доходите по трудово правоотношение на своя служител в срок до 31 януари 2017 година.

Облекчението може да се ползва и с представяне на необходимите документи в НАП по време на следващата данъчна кампания – от 1 януари до 30 април 2017 година, заедно с подаване на годишната данъчна декларация.

Данъчното облекчение за деца под 18 години може да се възползва само един от родителите. Декларации подават и приемните родители. Облекчението дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали в зависимост от броя на децата: за едно дете с 200 лв., за две деца с 400 лв., а за три или повече – с 600 лв. Така, държавата ще възстанови на родителя сумата от 20 лв. за едно дете, за две – 40 лв., а за три или повече деца – 60 лв.

Различен е размерът на ползваното облекчение за деца с увреждания. В този случай данъчната основа на лицата се намалява с 2000 лв. или размерът на данъка, който следва да се възстанови за едно дете е 200 лв. Към декларацията се прилага и копие от валидно решение на ТЕЛК или НЕЛК.

От НАП в Хасково уточняват още, че и двата вида облекчения за деца се ползват до размера на сумата от годишните данъчни основи.

 haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини