От х:

Днес в x:

Свобода срещу 5 бона за арестуваните полицаи и митничари, реши съдът

Изображение 1 от 4

    По 5000 лева гаранция трябва да платят задържаните за рушвети гранични полицаи Георги Сирмов, Петър Нацков, Мариян Куртов, както и митничарите Константин Глушков, Костадин Чорбаджиев и Симеон Николов. Това реши днес Хасковският окръжен съд след продължило над 5 часа съдебно заседание. Магистратите промениха мярката им за неотклонение от „задържане под стража“ в „парична гаранция“.

    Днес представителят на държавното обвинение от Софийска градска прокуратура бе подложен на масирана атака от осемте адвокати на обвиняемите митничари и полицаи. Всеки от тях пледира отделно и заседанието се проточи от 14 часа до след 19.

    Сред аргументите за промяна на мярката за неотклонение бяха тежко здравословно състояние на близки на задържаните, един от тях – граничният полицай Мариан Куртов е станал баща, докато е бил зад решетките. Освен това таткото, както и останалите му колеги от Гранична полиция от днес са отстранени от работа. От задържаните митничари пък се искат писмени обяснения, след което те вероятно също ще бъдат уволнени.

    Обвинението се гради изключително върху показанията на анонимния свидетел 001, посочиха адвокатите. Освен това един от юристите посочи, че 001 е бил разпитан два пъти на 14 юли – в 14.30 часа във Велико Търново, а в 14.35 същия ден в София. „Очевидно се е телепортирал за пет минути от старата в новата столица“, издевателстваха над прокуратурата от защитата на задържаните.

    Освен това за почти двата месеца, откакто са задържани шестимата, нито един от тях не е бил разпитван, нито пък са извършвани някакви следствени действия с тях. „За какво тогава стоят зад решетките“, попитаха адвокатите. И припомниха, че мярката за неотклонение не е наказание, а само процесуална мярка, която гарантира, че обвиняемите ще са на разположение на разследването.

    Припомняме, че при акция на отдел „Вътрешна сигурност“ на МВР на Капитан Андреево в края на септември бяха арестувани деветима служители на Гранична полиция и Агенция Митници. Според обвинението те са прибирали рушвети, предимно дребни суми, от преминаващи автобуси.       

    При разглеждане на мярката им за неотклонение на 2 октомври съдът в Хасково освободи от ареста трима от деветимата - за  Валери Казаков определи „домашен арест“, а с най-леката мярка "подписка" си тръгнаха Любомир Апостолов и Пламен Русев. Останалите шестима останаха зад решетките, а решението на хасковския съд бе потвърдено от апелативните магистрати в Пловдив.

    Днешното искане на шестимата за свобода обаче бе уважено.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      12
      12234567
      24 -4
      19:49, 23 ное 2016
      Няма нищо по добро за един престъпник да бъде съден от хасковския съд.дори си го пожелават за новогодишен касмет в баницата.
    • 2
      Su
      sud
      10 -12
      21:41, 23 ное 2016
      Преди пишеш прочети малко по-добре статията и тогава приказвай. Ти, който може би си стъпял само до стълбите на съда, ако попаднеш на подсъдимата скамейка друга песен ще запееш
      • Bb
        BB
        0 0
        13:04, 24 ное 2016
        заради тъпаци като теб сме така .
    • 3
      Le
      leton
      7 -9
      22:36, 23 ное 2016
      Какъв си ти, че да даваш оценка, че са престъпници???
    • 4
      Пъ
      Пътуващ
      2 -2
      08:52, 24 ное 2016
      А на първата снимка полицая вози хора Хасково-Димитровград на цената на билета. Не знаех че е полицай. Вече само с него ще пътувам.
    Последни новини