От х:

Днес в x:

960 лв. е средната заплата в МВР, най-ниската - 666лв.

Средната работна заплата в системата на МВР е 960 лв. , а най-ниските полицейски заплати са 666 лв., стана ясно от разпространена от пресцентъра на ведомството заповед. Документът определя заплатите за длъжност и лична временна добавка към основната заплата на държавните служители от МВР, считано от 1 юли 2008.
Основните заплати на началниците отдели, заместник-директорите и директорите в централните структурни звена на МВР варират от 1174 до 1423 лева. Юрисконсултите се разписват срещу основни заплати в размер от 919 до 1042 лева, а началниците на група в Районните полицейски управления в София взимат между 904 и 932 лева. Най-ниски са възнагражденията на водачите на патрулни автомобили, техническите сътрудници и младши инструкторите. Техните заплати са между 517 и 583 лева.
Очевидно е , че има натовареност и тревожност сред служителите в МВР и причината е, че министерството е подложено на непрекъснати законодателни и структурни промени, на бъркотия при кадрите, на липса на перспективи, ниско заплащане, което доведе до нарушена ефективност на работата, заяви в предаването „Преди всички" на БНР Бойко Ганчевски, бивш директор на Института по психология към МВР.Според психолога това поражда чувство за безполезност сред полицаите. Около 47% от тях са подложени на посттравматично стресово разстройство, заяви Ганчевски.
Няма утвърдени структури и щатове в новите дирекции, има назначени само главни комисари. Няма заместници, което кара кадрите да се боричкат за власт. Бюрокрацията е голяма, каза още той.
Ще търсим изход за овладяване на натрупаното социално напрежение, каза пред Нова телевизия Емил Рашев от Националния полицейски синдикат. Надявам се да не се стигне до "пушене" пред МВР, добави той.Рашев обясни, че синдикалните организации не са потърсени до този момент за диалог от политическите ръководства. Във форума, който е създаден от МВР, се пише, че има напрежение, а в същото време не се вземат мерки за овладяването му. Според синдикалиста решение ще се намери, ако има диалог.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини