От х:

Днес в x:

Прокуратурата поиска от МВР по-строги мерки по пътищата

Върховна административна прокуратура (ВАП) поиска от МВР активизиране на дейността на полицията по контрола за спазване правилата за движение по пътищата.

По указание на ВАП, окръжните и районните прокуратури са извършили проверки на административно-наказателната дейност в Областните дирекции на МВР, районните управления и СДВР в столицата по Закона за движение по пътищата през 2015 г. 

След анализиране и обобщаване на резултатите от проверките се налагат следните констатации, пише в официалното съобщение: 

1. През 2015 г., като цяло е намалял броят на съставените актове за установяване на административни нарушения (АУАН) и електронни фишове (ЕФ) в сравнение с 2014 г. и 2013 г., като са налице структури на МВР, в които намалението е в пъти, както и такива, при които се наблюдава увеличаване на съставените АУАН и ЕФ; 

2. При проверките е констатирано, че масово не са спазва изискването на чл.54 Закона за административните нарушения и наказания – прекратяването на административно-наказателните преписки да става с мотивирана резолюция; 

3. Значителен е процентът на отменените наказателни постановления, като в някои структури той превишава половината от обжалваните. 

При тези констатации са направени изводите, че следва да се предприемат действия за активизиране на контролната дейност на МВР и за вземане на мерки за повишаване качеството на работата. 

В случаите, при които са констатирани пропуски и неизпълнение на законовите изисквания, районните и окръжните прокуратури са изготвили 25 предложения до съответните структури на МВР за действия за отстраняването им. 

 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини