От х:

Днес в x:

Гергана Петрова, преподавател в ПМГ: Добрият учител има шесто чувство

Гергана Петрова е учител по математика, информатика и информационни технологии. През последните години преподава в ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково. Завършила е Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В кариерата си има множество постижения. Не само на своите възпитаници, самата тя има редица награди. Тази година получи сертификат за иновативен учител-експерт. Това й дава достъп до най-новите технологии на Майкрософт. Сертифицирана е и за Майкрософт трейнър. В момента участва в Национална учителска програма за учители по професионална подготовка от областите на образование „Техника” и „Информатика“ и на учители по общообразователна подготовка по предметите информатика и информационни технологии в ЦЕРН, Женева, Швейцария.

В Световния ден на учителя – 5 октомври г-жа Петрова сподели пред Haskovo.net за трудностите и удовлетворенията в професията.

- Г-жо Петрова, днес е Световен ден на учителя. Вие преподавате в ПМГ от доста години, какво ви дава професията?

- Това е професия, в която която ден с ден не си прилича. Дава ми стимул да преоткривам себе си и възможност да съм с млади хубави хора, които ме изпълват с положителна енергия. Който не е бил учител, той не може да изпита удоволствието от професията.

- Кой е ученикът, с когото най-много се гордеете?

- Успехите на моите ученици ме карат да бъда жива. Не мога да опиша с думи усещането от това да помагаш на някой, който тепърва започва развитието си, който тепърва трябва да направи избора в своя житейски път, не само в професионално развитие, но и в личностно.

Гордея се много с моите ученици, те имат множество успехи в страната и чужбина. Опасявам, че ако цитирам имена, може да пропусна някого.

Имам много изявени ученици. Имам двама възпитаници, които бяха от първите ми випуски в ПМГ и заминаха да учат с пълни президентски стипендии в престижния университет ITHACA College в САЩ със специалност „Компютърни науки“. Имам ученици в Дания, Великобритания и др.

- Кои са най-радостните моменти в учителската професия?

- Най-вълнуващите моменти, свързани с учителската ми професия, разбира се, са свързани с успехите на моите ученици. Постиженията са ни многобройни, както в областта на информатиката, така и в областта на Информационните технологии. Ученикът ми Александър Георгиев от 11 клас в ПМГ например през последните 5 г. постигна много успехи, носител е на няколко медала от различни състезания по Информатика. Достигна до Национален кръг на Олимпиадата по Информатика. Последната ни награда е от конкурса „Нашето присъствие в дигиталния свят“, организиран от Център за развитие на човешки ресурси и „Европа директно“ - София. Бяхме класирани на първо място и наградата ни беше участие в еколагер, който се проведе в резиденция Бояна в София.

Голямо удовлетворение от свършената работа е и номинацията ми Microsoft Innovative Educator Expert (Майкрософт иновативен учител-експерт). Това ми дава достъп до най-новите технологии на Майкрософт, а също се сертифицирах за Майкрософт трейнър. В тази връзка имам амбиция да сертифицирам безплатно всички свои ученици в различни сертификационни курсове в зависимост от техните желания. И учениците ми имат голямо желание за това.

Преди да замина за ЦЕРН получих съобщение от European School Net, че мой видеоматериал е одобрен за онлайн курса „ICT Administrator”. Това означава, че в към края на януари ще участвам като лектор в уебинар, организиран от Европейската училищна мрежа.

- А кои са най-трудните моменти?

- Не са малко трудностите, които съм срещала при изпълнение на професионалните си задължения. Една от тях е, че преподаването на Информационни технологии изисква непрекъснато четене, търсене на информация, която е предимно на английски език. Общувам с колеги от цяла Европа - Италия, Франция, Португалия, Испания, Румъния и др. Постоянно споделяме идеи, добри практики, информация за различни ресурси с отворен код, които могат да намерят приложение в нашата работа с учениците, да бъде по-интересна и иновативна.

През тази учебна година преподавам на 10 и 11 клас профилирани по Информационни технологии и не разполагам с учебници и учебни помагала, което също е трудност. Ние сами трябва да търсим информация за новостите в обучителни платформи. Аз използвам платформата Майкрософт.

Освен това ежедневно се сблъскваме с различни млади характери и трябва да намираме подход да им привлечем интереса към учебните занимания, да ги подтикнем да проявяват активност. Нещата опират до много усет от страна на учителя, както се казва, трябва да проявяваме нерядко шесто чувство. Да предразположим учениците да бъдат готови за работа.

- Какво ви задържа толкова време в професията, освен това както всички знаем, заплатите не са много привлекателни?

Вярно е, че учителските заплати не са големи, но удовлетворението от постижението на учениците ми ме крепи да работя по-всеотдайно.

Интервю на Ива Иванова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (21)

  • 1
    12
    123
    66 -8
    20:08, 5 окт 2016
    По сладникави думи не могат да се намерят и кажат. Който не е учител, той не знае колко жив те прави всекидневната битка със незаинтересованите от образование "млади хубави" хора! А енергията, която трябва да вложиш в това, тя направо те изстисква, изхабява! Кого замайва тази госпожа - себе си, обществеността, учениците, началниците си и прочие.
    • Пс
      Психолог
      21 -34
      20:38, 5 окт 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • .
      .
      20 -4
      22:15, 5 окт 2016
      Ако не сте учител в ПМГ или възпитаник на гимназията няма как да знаете !
  • 2
    Уч
    Ученик
    23 -13
    20:24, 5 окт 2016
    Един страхотен учител!
  • 3
    Ва
    ваня
    34 -42
    20:31, 5 окт 2016
    кой от учителите плащат данъци от частните уроци... Виж коментара
  • 4
    Чи
    чистачката боляровка
    23 -13
    21:11, 5 окт 2016
    Идете да видите как даскалите работят в Механото,но същите се радват на големи заплати с много малко труд!
  • 5
    Ва
    Ваня
    22 -12
    21:13, 5 окт 2016
    Щом е така, защо не стана учителка? Но си толкова смотана, злобна и неграмотна, че и името си пишеш с малка буква.
  • 6
    Ха
    Хасковлия
    16 -2
    11:22, 6 окт 2016
    Чок гюзел тая даскалка ва, даже ми се доходи на училище пак, вай вай вай
  • 7
    Ро
    Росно
    19 0
    21:32, 6 окт 2016
    Росо ма, стига плю по бивши колеги. Що си мислиш, че ти порасна работата като отиде другаде да си развяваш изрусената грива. Сега завиждаш къде как работели, щото с твойта "умна" глава на луда те правят, пък на работа не мож носи, за друго да не говорим!
  • 8
    G3
    g3p
    12 0
    20:26, 7 окт 2016
    Да бяхте интервюирали оная новоизпечена директорка на Су-то. Тя си умира да дава интервюта, особено на теми от които нищо не разбира. Ако успеете да я хванете не когато се мазни пред журналисти, а когато вилнее из училището и нарежда абсурдни неща и упражнява направо психически и физически тормоз - тогава ще се получи неповторимо шоу. Така и така е подбрала някои хора да ги гони, нека поне да има зрелища. Тълпата иска хляб, вино и зрелища.
  • 9
    Да
    Данчо
    9 -1
    22:27, 7 окт 2016
    Това е жената на Ванчо сводника!
  • 10
    Ха
    Ха
    12 0
    08:02, 8 окт 2016
    Ха, на простата -илена мъжа сводник ли е? Ами тя какво прави като директорка на училище. Много лош е този стандарт при който показват документи, че не са осъдени - ама дали нямат повдигнати дела, процедури или съмнения за далавери никой не се интересува! Днес ще стане директорка, пък утре и да я осъдят - вече е доживотна феодалка! АБСУРД.
  • 11
    Ха
    харесано по темата
    17 0
    08:24, 8 окт 2016
    Цитирано: Не му е тука мястото, но щом сте подхванали тази тема и аз да допълня нещо по въпроса. Цитираната директорка нервата я гони яко. Много я дразнят хора, които не се прекланят пред “величието” и “авторитета” и – друг е въпроса колко е велика и авторитетна! Тя има абсолютна непоносимост към хора, които не и се мазнят и не и се кланят пред мнението. Не пропуска да се намеси във всеки един разговор – било той служебен или личен, да не отсече своето мнение единствено правилно и да порицае останалите, че не са компетентни, че не се ориентират правилно, че не виждат нещата точно както тя ги вижда. Изобщо култа към собствената и личност не й позволява да види по далече от носа си – тя е претоварена, тя е преуморена, тя е стресирана, тя не спи нощем, тя работи до късно, на нея всичко и минава през главата, САМО НА НЕЯ, НА другите НЕ. Бре да му се невиди – как така това училище съществува само с един работещ директор! А докато гопожата си развяваше байряка по едно доста усилено време как съществуваше училището. Нахалница!!! ДАЛАВЕРАДЖИЙКА! ЗЛОБНО СЪЩЕСТВО!
  • 12
    23
    23678
    13 0
    17:03, 8 окт 2016
    Чакайте да ви разкажа за една зам. директорка. Много обича да се прави на велика, примерно все едно е открила топлата вода. Другото забележително качество са интригите и далаверите. И тя е от тези много работещите има добри " обноски" с учителите. Но не работи в *********** на друго място.
  • 13
    39
    391370
    10 0
    00:43, 9 окт 2016
    Ей, ама как хубаво търкате коментари, дето казват истини за началниците. Големи защитници сте им бе. Въпреки това, справедливостта ще възтържествува. Няма как да ги криете вечно.
  • 14
    От
    от из нета
    6 0
    10:13, 9 окт 2016
    Има една ненормална директорка в града - нервозна, себична, луда на тема крайни срокове, абсурдни срокове, невъзможни срокове и невъзможни задачи. Тая прелива от енергия - толкова проклетия и лошотия има в нея, че дори няма нужда от сън - непрекъснато е готова да навика някой, да порицава, да върти телефони, да раздава команди, да засипва със работа без да се съобразява, че хората имат нужда да дишат, да почиват, да се хранят, да осмислят по-обемните неща, да ползват други ресурси за справки, помощ и дори удобство. Тази личност не признава никакви странични причини, спънки, проблеми - каквото каже трябва да се случи, независимо какво и колко ще унищожи. Понеже тя е готова 24 часа да работи и да се вихри - всички около нея трябва да са и на 24 разположение. Няма човешки и физиологични прагове - каквото е рекла ще стане - иначе си отивате! И тази много добре я знаят в РУО - като подгонят нея, ще подгонят и великите екперти на РУО.
  • 15
    До
    Добре казано цитат:
    8 0
    10:17, 9 окт 2016
    Когато в едно училище нещата не вървят, това означава, че най-голяма отговорност носи директорката. Дори когато тя си затваря очите и си мисли, че е достатъчно да се обгради с нейни хора в администрациата, за да се чувства обичана, ласкана и Комфортно. И ДА СИ ЗАВИРА ГЛАВАТА КАТО ЩРАУС - това с нищо няма да подобри положението. Баш диктаторката може да реши да подмени и целия учителски състав - вече е започнала до го прави. Но и това няма да и донесе достатъчно популярност, а уважение изобщо. Истината е, че тази директорка има изключително неуравновесен характер - крещи без да мисли, после обикновено се оказва, че няма за какво да крещи, но това никога не е нейна грешка, а на този който е поел лошото и настроение. Бърза като ненормална, в резултат на което взема душата на всеки имащ да върши конкретна работа и на всичко отгоре, често се налага това да се върши повторно, защото е избързано с изпълнението! Но това не е нейна грешка, а на този който му съдират кожата от работа! Понеже е обстоятелствена всичко иска да знае, но когато насреща ти задават тъпи въпроси - няма отговори, с които да обясниш! Не случайно длъжностите, професиите са профилирани - всеки знае спецификата на всекидневните си дейности, които няма как да се обяснят на една амбициозна, нервачка и бързачка. Особено когато задава въпроси, чиито отговор не слуша - тя вече е решила какъв е отговора и кое е правилното и думите на друг са безмислени! Тази директорка е скарана с културата и комуникацията с подчинените си - любезна и човечна е само към дружките си,с всички други се държи в зависимост дали е с голям кеф или малък кеф. Да не ви се случи да е без кеф. Тогава до две ви е разпартушинила за нищо! Думи като извинете, съжалявам, не бях права са абсолютно забранени в речника на тази личност! Всичко е "аз това..., аз онова...., пък вие не..." Такава директорка никога не застава зад служител! А най-показателно е, че от първия момент на назначението си тази жена си позволява да плете интриги, да създава напрежение, да разединява колектива, да гони хора, да налага еднолични решения, да руши постигнато от други и още много нередни неща, за които плюе по други, а сама ги върши! Върши го под маската на загриженост и добронамереност и оправданието, че ще поправи и подобри много неща. Ако си мисли, че задължителното съгласяване с нейното мнение е единодушие и сплотеност - се лъже. Ако си мисли, че задължителното записване за банкет е показател за привързаност към служебните отношения и нейната компания - пак се лъже. Ако си мисли, че мазненето и угодниченето на който и да било е знак за някакъв напредък - много се лъже. Тя не знае какво още се говори зад гърба и! Ако си мисли, че може да постигне израстване в очите на този колектив и да я погледнат наистина като директор - изключително се лъже. Някои неща никога не се променят, забравят, а наложените със сила винаги висят в пространството. Тази директорка никога няма да бъде истинска директорка на училище, независимо от желанието си и от лъжливия си "рейтинг". Колкото по-скоро го разбере - толкова по-добре!
  • 16
    Хо
    Ходи са ма М-ко
    5 0
    10:19, 9 окт 2016
    Да си ходи горе описаната на няколко места директорка - няма нужда от нея в образователното поприще. Да си вдига чукалата и да си гледа бизнес далаверите, да си потдържа връзките и да си комуникира със високите етажи на властта развивайки се НЯКЪДЕ ДРУГАДЕ. Да се маха от училището и да ходи да се самообожествява и изживява като идол и бог на частния си терен. Що не вземе тая да си гледа семейството, ами зорлем се бута между хайлайфа. Минала е тая проста бостанджийка между хайлайфа. Не си види грозната физиономия, ами тръгнала да се вири и пери.
  • 17
    Ин
    информиран
    4 0
    10:30, 9 окт 2016
    И да пишете и да мрънкате, тази бакшишка здраво се е окопала на поста си. Все повече превзема територия и настъпва с армията си от дружки! Набелязала си е нова жертва и здравата я е подбрала - до месец може и да и падне главата, че здравата е оклюмала. Обикновено така се случва при тази директорка - гонене и тормоз до края - докато набелязания си подаде доброволно молбата! Само защо още не се е чуло, кой ще се появи като нов титуляр - обикновено информацията се носи в публичното пространство месеци наред. Много тайно назначение ще да е!
    • Не
      Незапознат
      0 0
      20:43, 9 окт 2016
      Може би защото никакво назначение няма да има.Поне до края на учебната година.
      Ако прогнозите ви се окажат верни.Ами ако оклюмалата се винати и
      продължи да клюма но героично да търпи като стожер на справедливостта и
      правотата?Или пък ако вие и другите като вас застанете зад гърба и не само от
      това че ви е писнало или пък за да видите резултата а от съпричастност?Което е
      малко вероятно.Почти невъзможно.Или пък се намесят частни и непредвидими за
      всички нас фактори при които вие да заемите нейното място?Стига разбира се да
      имате ценз за това.Не се ядосвайте.Не ви дразня.Тя е сприхав човек взимащ
      моментни решения които и господ да имаше не би предвидил.Камо ли
      простосмъртни като нас които под влияние на чувствата и емоциите си оставаме
      слепи за вероятните възможностти.
Последни новини