От х:

Днес в x:

Иван Митев съди Йордан Нанчев, откраднал му разказ

Белетристът Иван Митев внася в съда в Хасково иск срещу литератора Йордан Нанчев заради публикуван без съгласието му разказ в наскоро излязлата антология “Край реката с тополите”. Сборникът за поетите и писателите на Хасково включва близо 100 познати, непознати и вече забравени имена. Сред тях е и първият кмет на Хасково Михаил Минчев, публикувано е и негово стихотворение.

Иван Митев е включен в сборника с един разказ. “Никой не ме е питал, нито дори уведомил, че ще използва моя творба. Консултирал съм се вече с адвокати, които ме увериха, че става дума за присвояване на интелектуална собственост без изричното съгласие на автора. Знам, че това е обичайна практика в България, но все някой трябва да спре това. Още днес отивам при адвокат и внасям иск в съда срещу Йордан Нанчев. Ще предявя голям иск”, заяви Иван Митев за Haskovo.net.

Потърсен за коментар, авторът на “Край реката с тополите” заяви, че действително не е питал Иван Митев за публикуване на разказа му. Но смята, че неговата творба е част от цялостен критически текст, като цитат, но по-дълъг. “Разказът не е публикуван като самостоятелно произведение, той е част от критическия отзив, илюстрация към представянето на автора”, обясни Нанчев.

Още с излизането на сборника заваляха противоречиви мнения за “Край реката с тополите”. Едни обвиняваха Йордан Нанчев че е подходил твърде субективно към подбора на авторите, други пък директно го обвиниха в недопустимо редактиране на текстовете им. Трети намериха някои от текстовете в антологията за манипулативни, като този за Иван Николов.

Според Йордан Нанчев той е обект на организирана атака. Причина за нея той намира в публикуваната в сборника статия на Никола Инджов “Хасково, униженият от кмета си град”. Нанчев допълни, че издаването на “Край реката с тополите” е “отчаян опит за възстановяването на литературния музей в града”.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Гр
    Гражданин на Хасково
    5 -4
    15:38, 1 сеп 2016
    Митев, долу ръцете от Данчо Нанчев! Не те ли е срам?! На Йордан Нанчев трябва шапка да му свалим, че съхрани и опази дългогодишни традиции в Хасково, а не да го съдиш. Малък си беше Митев, малък ще си останеш!
    • Ми
      Митев
      3 -2
      16:54, 1 сеп 2016
      Бакалов, ти да мълчиш!
  • 2
    Чо
    човек
    5 -3
    16:31, 1 сеп 2016
    Кой е този Иван Митев?
  • 3
    Хи
    хихо
    3 -2
    18:22, 1 сеп 2016
    А този Недялко Бакалов от с Мандра, върл комуняга преди и демократ сега какво е написал?
  • 4
    Гр
    Гражданка на Хасково
    4 -2
    18:57, 1 сеп 2016
    За съжаление, критиките и протестите срещу антологията имат основание.Много амбивалентни са представянията на авторите от самия съставител.Нерядко се подчертава, че съставителят не познава творчеството на представяния автор. Има двусмислени изказвания.Има недвусмислени внушения, че авторът трябва да е горд с присъствието си в антологията и му се прави голям жест.Наистина не се правят промени в текстовете без съгласие на автора.Наистина се иска писмено съгласие на автора за участие в антология. Където носителят на авторските права изрично да дава съгласието си. Наистина се иска и декларация, че лицето се отказва от хонорар.В противен случай такъв трябва да бъде платен и авторът има право да си го търси до три години.
    Това е формалната част . Където има пропуски в спазването на Закона за авторското право.За текстовете нека се изкажат авторите и съответните специалисти.
  • 5
    Чо
    човек
    1 0
    22:15, 1 сеп 2016
    Правата на авторите трябва да бъдат уважени - има си закон за авторското право.Не може всеки да ги употребява както му е изгодно!
  • 6
    Ку
    куросава
    1 -1
    10:43, 2 сеп 2016
    В хасковската литературна нива виреят само кауни,кой от кой по-голям и най-вече достолепен./из секретния доклад на ЦРУ до бай Нобел/
  • 7
    Ян
    янко митев
    2 -3
    11:03, 2 сеп 2016
    Пука му на Нанчев! Като виден Шалапутьовец събра от бедните хасковски АВТОРИ по 50 лева и издаде собствена книга в която те нямат думата.Властта е зад гърба му и да се радват че перото му ги е погъдаличкало.А това че правил корекции върху текстовете им, че изменял смисъла, че зазвучали по Нанчевски(нищо че той не е поет) . Публикувал на Иван Митев разказ без негово съгласие? Че кой е Иван Митев? Някакъв си член на съюза на писателите, доказал се разказвач, на уважение в писателските среди в България. Къде вървите ? Нанчев е сила , даже и мене заплаши че ще ме изсели от Хасково.Ха ха ха и нищо че е юрист , не ми обясни по кой закон. Натискай Нанчев! ********** е твойто знаме! Бакалов ще ти помага и ще я свършите....
  • 8
    Ро
    Росица СТАНЕВА
    0 0
    19:29, 30 мар 2021
    Иван Митев е прав и всичко казано дотук са евфемизми за Г-н Нанчев ,който окепази много автори ,без да спазва каквито и да е закони за авторското право или поне елементарна етика .Подвел е и много адвокати,
    които са дали ,горките,пари за антологията . Но по този начин си е осигурил
    предварителна защита . НИКОЙ не е оспорвал трудове на Нанчев ,или пък
    книгите му досега .Защо той променя съдържания на творби на други хора? Но не само той носи отговорност за смръднята ,която
    забъркаха .Вижте му и редакционната колегия ..После ,въпреки публичното
    неодобрение ,антологията излезе и в интернет ,което си е престъпление
    от всяка гледна точка . Не са ти искали съгласието първо ,после мултипли-
    цират , писани от него глупотевини , които нямат нищо общо с оригиналите. Изключителен непрофесионализъм и липса на подготовка
    за редакторски труд .Понеже някои хора си издигнаха местен Олимп и даже
    не желаят да разговорят човешки с другите ,или да слушат правдива критика
    и се занимават с клюки и правят публични скандали ,за да отблъснат всеки,
    който има мнение по въпроса -ще кажа само едно .Хубаво е човек ,когато иска да получи майсторска диплома да бъде и чирак ,после и калфа . Да защити майсторлъка си , а не личния си интерес и егото си .

Още новини

Последни новини