От х:

Днес в x:

18 °C

Преобладаващ песимизъм посреща образователната реформа, според анкетата на HaskovoNET

Хасковлии не са безразлични към образованието - това е единственият позитивен извод, който може да се направи от нашата анкета. Активността по поставения въпрос е не по-малка от обичайното.  А той беше "Какво ще постигне последната образователна реформа?". Получихме 455 отговора, като този път можеше да се избира повече от една от шестте възможности.

Около три четвърти или 346 мненията са в полза на крайно негативното "Още едно поколение, осакатено от непрекъснатите реформи". 

Най-много от позитивните отзиви са в полза на твърдението, че реформата "Ще подобри системата на образованието" - 10 (2,2%).

Седем от отговорилите са изразили оптимизъм (1,5%) относно влезлите в сила от 1 август промени в образователната система, като са избрали отговор "Доближаваме се до останалите в ЕС".

Наистина много малко са тези, които вярват, че ще настъпи краят на масовите частни уроци. Под един процент (0,9%) са посочили отговор "Това, за което ходят на частни уроци, ще го учат в час".

Един, само един от 455 отговора е в полза на повишаването на знанията на децата вследствие реформата. Много се надяваме този отговор да е избран от някой в системата на образованието, тогава неговия позитивизъм би довел до реален резултат.

Съчувствие и тревога за обучаваните са изразили още 24 (5,3%), които посочват, че "На децата им става все по-трудно".

Сложната, критикувана и многократно променяна образователна реформа доведе до само 63 отговора "Не зная какво конкретно ще се промени" (13,8).

Haskovo.NET

Бел. ред.: Твърдението, че именно хасковлии попълват анкетата е на база статистическия профил на сайта Haskovo.NET, според който около 95% от посетителите ни са от Хасково (данните за това са от различните популярни броячки и търсачки в интернет). Анкетите се правят за период от седмица до 10 дни и нямат претенции да са представително изследване на темата, а отразяват моментното отношение на аудиторията ни към въпросната тема.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Mo
  mon
  26 -4
  09:11, 13 авг 2016
  Нищо ново в закона.Само дето децата още повече ще затъпяват.Директорите остават вечни, няма мандат за тях. Смахнатия любовник Цанко, малоумницата на ,,Васил Левски" , оная корумпираната на ,,Отец Паисий"" ще карат до пенсия, докато от тези училища започнат да излизат 100 процента олигофрени от всеки випуск.
 • 2
  Ст
  Старец
  8 -6
  10:26, 13 авг 2016
  Е, сега в коментарите ще четем интелЕгентните мисли на грамотното старо поколение.
 • 3
  Да
  Дано не
  11 -13
  19:04, 13 авг 2016
  Дано не се случи както "мон" го предрича по-горе. Ако такива директорки карат до пенсия - то учителите при тях няма да изкарат до пенсия. Тая Бясната за две години взе здравето на много хора, в буквалния смисъл. Да беше само малоумна, ами тя е и злобна, безчовечна, неуравновесена, издигнала себе си във величие, свръх амбициозна, с претенции да знае всичко. Истинската същност на една двулична сметкаджийка, която не може да завърти истински познанства и приятелства, освен на чалгаджийска и сметкаджийска основа!
  • Не
   Незапознат
   2 -9
   23:15, 13 авг 2016
   Вие сте индивид с много,много,изключително болен м... Виж коментара
 • 4
  Пе
  Песимизмът е факт
  3 0
  12:28, 14 авг 2016
  Трябва да се решават проблемите, които стоят пред училището още от преди промяната: тежките чанти на първолаците, неразбираемо написаните учебници, "квалификации" без практическо приложение, редуциране на УЧИЛИЩА и учебния материал, ниските учителски заплати и унизително ниските пенсии на учителите, дето цял живот пренебрегваха нуждите на семействата си в името на образованието и възпитанието на децата...Много са истинските въпроси и на тях трябва най-после да има решение. Трябва да се търси разковничето - ДЕЦАТА ДА ИМАТ ЖЕЛАНИЕ ДА ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ И ДА ИСКАТ ДА ЗНАЯТ! Жалко е отношението към пенсионираните учители, дето нямат пари за топло през зимата, за лекарства, за храна. Жалко е да те познават по старото палто. Млади учители, които влизат с желание в професията са нужни, с възрожденски дух. Не се смейте, защото се топим и децата ни бягат от България. Можещите и вдъхновените трябва да остават тук. Не бива в училище да влизат хора, които няма къде другаде да отидат и да вредят на децата. И пенсионирайте най-после бетонирани директори и пом.директори, дето отдавна са навършили години за пенсия, но стоят на столовете само за пари и стопиране на добрите инициативи.
 • 5
  Да
  Дано
  1 0
  14:00, 17 авг 2016
  Дано най-после пенсионират и ************** от общежитието. Стайко Колев и Иван Панайотов си правят оглушки, че тя им е първа дружка, че и повече. Ама вече няма накъде, че всички навършили години ги пенсионираха. Само тя остана в Хасково да трупа пари, да съкращава учители, да ги плаши и командва.

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
26 май 2020
Последни новини