От х:

Днес в x:

Нов пожар избухна край Лисово

Пожар бушува в днес в землището на свиленградското село Лисово. Сигналът е подаден около 13 часа. Огънят се разраства в трудно достъпна силно пресечена местност и при наличие на силен вятър.

Фронтът на пожара върви в посока юг-югоизток и приближава съседното село Левка. На място вече работят екипи на противопожарната служба със седем автомобила, от Свиленград са изпратени две водоноски, с техника и хора на терен работят и служители на горското стопанство. За сега пламъците са спрени малко преди първите къщи на село Лисово. Прави се всичко възможно да не се допусне пожарът да влезе в населеното място. Причините за запалването на поредния сериозен пожар на територията на Хасковска област се изясняват.

От Администрацията на областния управител на Хасково Станислав Дечев напомниха за издадената от губернатора заповед за осигуряване пожарната безопасност, предотвратяване, откриване, ограничаване и ликвидиране на горски пожари в горските територии.

С цел -превенция и добра информираност по молба на Областната управа публикуваме пълния текст на Заповедта.

З А П О В Я Д В А М :

 1. Определям за пожароопасен сезон в горските територии времето от 25.04.2016 година до 15.11.2016 година.

2. По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м. от границите на горските територии.

3. През този период държавните горски стопанства /ДГС/, държавно ловно стопанство /ДЛС/Тополовград, Общините и юридическите лица собственици на гори да поддържат постоянна повишена бдителност и активност на целия персонал относно повишената пожарна опасност.

4. Директорите на ТП ДГС/ДЛС, Общините собственици на гори, съгласувано с Районните служби /РС/ „Пожарна безопасност и спасяване" /ПБЗН/, да обозначат трайно на терена и информират населението на определените от тях участъци в горите с повишена пожарна опасност/1-ви клас/.

5. ТП ДГС/ДЛС, Общините и юридическите лица собственици на гори, да продължат изпълнението на годишните оперативни планове за опазване на горите от пожари и да изпълняват при необходимост плановете за действие при гасене на горски пожари.

6. Регионалната дирекция по горите Кърджали /РДГ/ да продължи изпълнението на регионалната си програма за опазване на горите от пожари и съвместно с РД ПБЗН-Хасково да осъществят контрол по изпълнението на годишните оперативни планове, както и по представените планове за действие при възникване на горски пожари на ТП ДГС/ ДЛС, Общините и юридическите лица собственици на гори.

7. Особено внимание да се обърне на:

7.1 Направа на нови и поддържане на стари просеки и минерализовани ивици. Всички големи комплекси от иглолистни култури и насаждения да се разделят с лесокултурни прегради.

7.2 Контрола по създаване и поддържане на минерализовани ивици около земеделски земи, вилни зони, туристически хижи, почивни домове, служебни и жилищни постройки, складове и др.

7.3 Почистването на сухите треви покрай ж. п, линии, пътища и линейни съоръжения, както и отстраняването на сухата и паднала дървесина в насажденията и културите от I-ви клас на пожарна опасност.

7.4 Осъществяването на най-строг контрол по спазването на противопожарните правила от посетителите и работещите в горските територии и в съседство с тях.

7.5 Сформирането и оборудването на специализирани групи от служители и работници за действия при гасене на пожар в ТП ДГС/ДЛС и Общините собственици на гори.

7.6 Готовността на специализираните автомобили и екипите за патрулиране и първоначална атака на горски пожари.

8. За опазване на горите от пожари да се организират денонощни дежурства по определен график в ТП ДГС/ДЛС, Общини и РДГ-Кърджали.

9. Да се изготви схема за оповестяване на всички нива, като при възникване на пожар в горските територии ТП ДГС/ДЛС, Общини и РДГ незабавно да предават информацията до момента, съгласно утвърдената схема.

10. В срок от 24 часа след възникване на горски пожар наличната за него информация да се въвежда в информационната система на ИАГ от оторизираните за това служители в ДГС/ДЛС, Общини и РДГ.

11. Общините - собственици на гори, да изпълнят предвидените противопожарни мероприятия в техните имоти.

12. Кметовете на общини да засилят контрола в земеделските територии за спазване на изискванията на чл. 6, ал. 1, т.2 от Закона за опазване на земеделските земи.

13. Кметовете на общините да информират местното население за задълженията и мерките по защита на горските територии и го оповестяват своевременно, да създадат организация за участието на населението и създадените по смисъла на Закона за защита при бедствия, доброволни формирования при гасенето на пожари в горски и земеделски земи.

 Настоящата заповед да се изпрати за сведение и изпълнение до ОД „Земеделие", директора на РДГ Кърджали, директорите на ТП ДГС, ТП ДЛС, РД ПБЗН Хасково, ОПУ Хасково, Поделение „ЖПС" към ДП НК ЖПИ, председателя на УС на „ЕVN - България Електроразпределение" АД - Пловдив и кметовете на общини в област Хасково.

В изпълнение на разпоредбите на чл. 137, ал. 2 от Закона за горите настоящата заповед да се публикува на интернет страниците на Областна администрация Хасково, на РДГ Кърджали и Изпълнителна агенция по горите.

Контрол по изпълнение на Заповедта възлагам на Валентин Ангелов – заместник областен управител на област Хасково.

СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ

Областен управител на област Хасково

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини