От х:

Днес в x:

Над 60 междублокови пространства са обновени по инициатива на димитровградчани

    До края на месец август е срока за подаване на проектите за озеленяване и облагородяване на междублоковите пространства и градинки в Димитровград. Инициативата -конкурс под надслов "За приветлива градска среда" се организира от Общината за шеста поредна година.  Тя стартира през 2010 г., когато бяха одобрени 12 проекта на представители на етажната собственост.

    От тогава до момента над 60 градинки и места между жилищните сгради в Димитровград са обновени с пейки, люлки, пързалки, катерушки, беседки, кошчета за смет и др. Зелена светлина получават средно по 10 проекта годишно , като инициативата е в ръцете на гражданите. Те заявяват от какво се нуждае пространството около блока и подават съответветния проект.

    Право на участие и тази година ще имат само блокове и кооперации, регистрирани по Закона за етажната собственост. Домоуправителите подават в местната администрация формуляр за участие в конкурса, придружен от проектно предложение с количествено-стойностна сметка и описание на желаните дейности.

    Със сума до 5 000 лв. ще бъдат финансирани идеите на живеещите, които искат да подобрят пространството около жилищните си сгради. Това може да включва озеленяване, почистване и възстановяване на терени, създаване на зони за отдих, монтаж на детски съоръжения, пейки, кошчета за смет, беседки и друга паркова мебел.

    Не се финансират единствено дейности, свързани с подмяна на плочки в района около блоковете или изграждане на паркоместа, уточняват от Общината.

    Един от одобрените проекти през 2015 година е за зелената площ до блок №7 на бул."Раковски" до ОДЗ "Райна Княгиня". Там по настояване на живеещите се е оформил детски кът с нова пързалка, люлки, клатушки, катерушки, пейки и кошчета за смет.

    "Много сме доволни, паркът се посещава много от деца от района и вечер е пълно. Единствено се нуждаем от още няколко пейки", коментираха живеещи в блок №7.

    До 31 август документи за проекти, които ще се реализират в края на 2016 година могат да се подават на гише №1 на първия етаж в кметството. Комисия ще определи одобрените дом съвети през септември.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини