От х:

Днес в x:

Рекордни обороти по морето, хасковски данъчни сред проверяващите

Данъчни от офиса на НАП в Хасково са част от екипите, които втори месец заедно със служители на МВР и Митницата контролират за спазване на законодателството в населените места по крайбрежието на родното Черноморие.

Над 500 данъчни инспектори от цялата страна са мобилизирани по наблюдението за реалното отчитане на оборотите, за редовното издаване на касови бележки, както и за движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия.

Откакто върви контролът, за втори месец оборотите на търговските обекти са рекордни, сочи статистиката на Приходната агенция.

Според данните от дистанционната връзка на касовите апарати с НАП, през месец юли хотелите, дискотеките и магазините по Северното и Южното крайбрежие са отчели продажби, които надхвърлят 1 млрд. лв. На фона на огромния акумулиран оборот, броят на регистрираните касови апарати по морето също е с 10% нагоре.

Резултатите от кампанията са значителен ръст на отчетените обороти, драстично намаление на констатираните нарушения, като и увеличаване на фактурирането на едро към туроператори и търговци, работещи в курортите. По време на проверките НАП използва подхода на т. нар. „открити наблюдения“. При тях инспекторите влизат в популярни заведения, дискотеки, ресторанти и паркинги в продължение на дни или седмици, като ефектът е-увеличени в пъти приходи в тези обекти.

Само преди ден председателят на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите в Българя Благой Рагин  коментира, че от бранша  подкрепят абсолютно кампанията на властите за изваждане на туристическия сектор изцяло на светло. Той обаче помоли от името и на останалите собственици на хотели и заведения присъствието на данъчните да е по-деликатно, за да не срива имиджа на обектите. Откритото присъствие на службите оставяло впечатление у клиентите, че непременно иде реч за нарушение щом контрольорите са на място. Рагин посочи, че на някои места по Черноморието собственици на хотелски комплески вече са отчели отлив на клиенти, които отпътуват към други дестницаии извън България заради непрестаннот оприсъствие на контрольори.   

От офиса на НАП в Хасково напомниха пък, че ако станете жертва на опит за данъчна измама в търговски обект или заведение, може да сигнализирате на популярните телефони на Агенцията за това.

Под постоянно наблюдение са подложени борси и тържища, разположени в близост до курортите, като там дежурят денонощно служители на звеното за фискален контрол.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    милиционер
    13 -1
    17:08, 4 авг 2016
    Досега ни командироваха само нас да може да си направим безплатна почивка на морето-сега и нападжиите-ех живот здравей здравей! Очакваме митничарите и даскалите
Последни новини