От х:

Днес в x:

Близо 2 млрд. лв. тръгнаха към общинските проекти. Но няма кой да ги изпълни

Бяха подписани 723 споразумения. Най-голяма е сумата за ремонт на ВиК съоръжения – 518 млн. лв.

723 споразумения за 1,942 млрд. лв. със 191 общини са подписани от 13 февруари до днес от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

Те са за финансиране на проекти, определени като приоритетни в Приложение № 3 към бюджета за тази година. Става въпрос за програмата за финансиране на общински проекти в някаква степен на готовност.

От местните администрации са подадени общо 1290 заявления за финансиране на различни инвестиционни предложения. По 234 от тях са установени забележи, като са върнати за отстраняване от общините, а около 300 предстоят да се разгледат и подпишат от новото ръководство на МРРБ, посочват от министерството.

Проблемът обаче е в това, че липсват проектанти и строители за предстоящия голям обем от работа.

От одобрените и подписани двустранно споразумения най-голяма е сумата за ремонт на ВиК съоръжения – общо за 518 млн. лв. Следват проектите за ремонт на общински пътища, които са за 443 млн. лв., а за общински улици – 441 млн. лв. С други 201 млн. лв. ще бъдат реализирани проекти за благоустройствени дейности в селищата - ремонт на паркове, алеи, площади. 168 млн. лв. ще бъдат вложени в проекти за спортна инфраструктура. За ремонт на общински сгради са подписани заявления на стойност 154 млн. лв., а 16 млн. лв. ще отидат за др. обекти – подпорни стени, корекция на реки, дерета и др.
Тръбата във Варна, кино „Космос"

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков например подписа 14 договора за общо близо 40 млн. лева. Така се осигуряват средства за цялостен ремонт на два от най-натоварените входове на Видин – откъм бившия завод „Видахим“ и с. Новоселци; за асфалтиране на пътя до с. Въртоп; за реконструкция на Крайдунавския парк; за довършване на последния етап на проекта за централната пешеходна зона в града и др.

137,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в инфраструктурното обновяване и благоустройство на Варна. В присъствието на министър Цеков кметът Благомир Коцев подписа 27 споразумения за различни по вид проекти. Най-мащабният от тях – на стойност 5,5 млн. лв., е за строителството на новата Регионална библиотека „Пенчо Славейков“. Другият приоритетен обект на общината е вкопаването на тръбата за отпадъчни води от кв. „Аспарухово“ по дъното на Варненското езеро. Ще бъдат рехабилитирани улици, общински пътища, междублокови пространства, реставрация и благоустройство на Аспаруховия вал и района около него и други.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров подписа 8 споразумения за различни обекти за над 50 млн. лв. Сред тях за основен ремонт на ОУ „Самара“, Детска градина № 66, благоустрояване на квартал „Казански“, участъци от улиците „Княз Борис“ и „Граф Игнатиев“, парковете „Пети октомври“ и „Алана“, паркоустрояване, благоустрояване и подобряване на градските градина „Александър Стамболийски“ и „Пети октомври“, реконструкция и рехабилитация на пътя Калояновец – село Ловец, и др. Община Пловдив получава финансиране за реконструкция на кино „Космос“ (4 млн. лв.) и улица „Генерал Колев“ (1,5 млн. лв.).

Община Сопот ще получи над 6 млн. лв. за втория етап от преустройството на централния площад и парк в общинския център, както и за ремонт на сградата на службата за местни данъци и такси.

Инвестиции за близо 20 млн. лв. ще реализира Община Ихтиман. Близо 8 млн. лв. от тях са за строителството на спортна зала „Арена Ихтиман“. Другите два проекта са основен ремонт на общински път SFO3334 от разклона на път III-822 /Самоков – Ихтиман/ – Венковец – Боерица – Живково – разклон път III-8223“ на стойност 9 168 000 лв. и реконструкция и втори етап от рехабилитацията на съществуваща водоснабдителна мрежа в гр. Ихтиман на стойност 1 720 000 лв.

Родопската община Баните ще разчита на 2,3 млн. лв. за ремонт на Народно читалище „Просвета1947“, изграждане на атрактивен маршрут за пешеходен и велосипеден туризъм – алея от с. Баните до язовирната стена на МВЕЦ „Баните“, обновяване на парково пространство и спортни площадки в с. Оряховец.

Кметът на Община Ракитово Георги Холянов  подписа споразумения за близо 10 млн. лв. С тях ще бъде направена реконструкция и доизграждане на вътрешна водопроводна мрежа кв. „Запад“ и благоустрояване на улици „Борова гора“, „Васил Левски“, „Христо Ботев“, „Волга“ и ул. „Страцин“ в Костандово.

Проекти за близо 1,4 млн.лв. подписа и кметът на Община Елхово Петър Гендов. Те са за основен ремонт на  ул. „Морава“ и изграждане на кръгово кръстовище на улиците „Ал. Стамболийски“ и „Ангел Вълев.

С Община Симитли бяха подписани споразумения за финансиране на 18 инвестиционни проекта на обща стойност 15 млн. лв. за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на улична мрежа, общински пътища и тротоари, спортна инфраструктура, площадки, алеи и зони, както и зелени площи за широко обществено ползване.

В Айтос ще бъдат благоустроени т.нар. военни блокове до Колелото, кв. 154 (до ул. „Васил Априлов“), ще се направи основен ремонт на 4-километровото шосе от четвъртокласната пътна мрежа от разклон Айтос до село Малка поляна, и на 3 км от Айтос до разклона за Пещерско. Общата стойност е 15 млн. лева.

700 000 лв. ще бъдат инвестирани през т.г. в преасфалтиране на улици, които сега са в незадоволително състояние, в Долни Лом, Горни Лом, Репляна и Средогрив по подписаното споразумение с община Чупрене.  Над 11 млн. лв. ще бъдат инвестирани за първи етап на изграждането на нов общински пазар с подземен паркинг и реконструкция и ремонт на водопроводните мрежи в селата Склаве и Катунци.

Чрез финансирането от държавния бюджет ще се ремонтират и 13 улици в Мездра.

Близо 2,3 млн. лв. ще бъдат инвестирани за строителството на нова многофункционална спортна зала в Ямбол, която чрез топла връзка ще бъде свързана с вече съществуващата зала „Диана“. С други почти 6,7 млн. лв. ще се направи основен ремонт на участък от улица „Преслав“, а със 700 хил. лв. ще се рехабилитира и ще се осигури достъпна среда за хора с увреждания по алеята, която свързва улица „Димитър Благоев“ с обходен път „Изток“.
А еврофондовете?

„Голямото ми притеснение е покрай средствата от националния бюджет общините да не се откажат от кандидатстването по европейските програми, които също в момента набират проектни предложения. Това не бива да се случва, защото европейските средства са също изключително важни за развитието на страната. Целта ни е да осигурим сериозен ресурс от национално, европейско и общинско финансиране, с което да влезем ударно в големите и малки населени места и да променим облика им. Така ще си върнем не само младите хора по регионите, но и работниците и ще привличам индустриални производства“, каза министърът в оставка.

На срещите си с кметовете Цеков още веднъж изрази притеснението си, че може да се окаже, че няма достатъчно строителни фирми, които да изпълнят всички национални и общински обекти, които предстои да стартират в страната. Кметове потвърдиха този риск и отбелязаха, че освен глад за строители се очертава и недостиг на проектанти, които също са малко на брой у нас.
 

 

Източник: ClubZ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини