От х:

Днес в x:

Прокуратурата: Слаб контрол над оръжия и охранителни фирми

Неефективен контрол на МВР над притежанието на оръжия и боеприпаси и над дейността на частните охранителни фирми са констатирали чрез поредица от проверки от Върховната административна прокуратура, съобщи заместник-главният прокурор Ася Петрова.

Тя даде за пример трима осъдени охранители за побой с бухалки, на които разрешителните за оръжия не били отнети. Имало редица такива случаи, при които на осъдени разрешителните не са отнети. Както и на лица с психически заболявания.

Няма единен регистър по закона за боеприпасите, който трябва да съществува и да се поддържа от МВР. В него трябва да е цялата информация за всички оръжия, за разрешителните и за отказите, каза още Петрова.

От държавното обвинение признаха, че нямат механизъм, по който да принудят вътрешното министерство да подобри контрола и да създаде задължителните по закон регистри. От прокуратурата се заканиха да продължат с проверките.

По думите на главният секретар Георги Костов, все пак регистър има, но работи от 2013 година и от тогава се нанасят данни. Той е обещал поне един от регистрите да стане около ноември 2018 година.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ме
    мераклия
    0 0
    22:39, 20 юли 2016
    Насрах те се с контрола на оръжията.Тормозите само законните притежатели на оръжие защото са ви по лесни..До сега от около 20 години със законно оръжие няма извършено престъпление.Изключение правят само пенсионери ченгета и военни -комплексари.
Последни новини