От х:

Днес в x:

Хасково - спирки за някъде, пътуваш с градския рейс на късмет

    Спирките за градския транспорт в Хасково са за никъде, ако се разчита на указанията по тях. Просто защото табели няма.

    Ако си от квартала, където са станциите, що годе можеш да се оправиш, ако обаче си чуждоземец - нямаш шанс да се ориентираш как да хванеш точния транспорт. Ако все пак по случайност в момента мине рейс и успееш да се качиш, достигане до желаната крайна точка си е направо късмет. Всичко е въпрос на налучкване.

    След няколко подобни сигнала на наши читатели, екип на Haskovo.net мина през по-голямата част по линиите на градския транспорт.

    По една от най-популярните - тази на тролея, часът е някъде около 15.30, слънцето напича. По бул. „Раковски“ в посока към кв.“Орфей“, пред някогашния щаб на Дивизията, спирка има. Табела – не. Каквато и да е, дори и такава, че се намираме на място, където спират автобуси. Хасковлии обикновено вървят пеша от центъра по нагорнището към квартала. Много от тях признават, че дори не са обърнали внимание на липсата на указателни табели на спирката на тролея и са откровени, че не им е и притрябвало - рядко ползвали градски транспорт.

    „Тролеите са стари, неподдържани, неприятни. Спирките - на същото дередже“. Обясняват, че разчитат предимно на маршрутните таксита. За левче, колкото е и билетът на тролея - няма чакане, няма лутане. Нищо, че е незаконно.

    Други пък вадят аргументи в полза на семейния бюджет: „Хасково е една шепа град, от край до край е 3 километра, 30 дни по лев в едната посока и още толкова в другата... ехеее - месечната сметка за тока“.

    От срещуположния края на тролейбусната линия - по бул. „В. Левски“ - същото - метален навес, без да е ясно изобщо какво е това. Прилича на спирка. Бездомно куче може да се скрие на сянка.

    След минути все пак се намират местни, които ни светват какво ни очаква, ако чакаме транспорт на това място. Три момичета, явно от блоковете наоколо, поясняват, че тролеите спазват разписанията си редовно, идват на всеки 10 минути. Едно от момичетата показва и къде стои разписанието. Оказва се обаче, че разписание е било някога, сега е остатък от нещо нечетливо.

    Малко след тях на същата спирка пристига Златко Кирчев. Мъжът сяда под навеса, поглежда си часовника и доволно съобщава, че „ей сега тролеят ще пристигне“. Поглежда към тролейното трасе на отсрещната страна на булеварда в посока към Орфей и добавя: „От онази страна тролей вече не минава, защо не преместят жиците на стълбовете към Болярово? Готов ресурс, поне да се използва!“

    Малко по-надолу, пред бившия магазин „Пени“, все пак откриваме спирка с разпечатано на нея разписание. Оказва се обаче, че на тази станция пътници почти не слизат, малко са и тези, които се качват.

    На другия край на града - по Кърджалийска, положението е същото. Линиите в това направление се обслужват от автобуси. Спирки има, разписания няма.

    В общи линии приликите по спирките за градския транспорт в Хасково са няколко: почти никъде няма указателни табели, няма разписания на маршрутите. Но като най-пресен факт са сложените, явно наскоро, забрани за лепене на “рекламни материали, афиши и обяви“.

    След наша проверка в общината, в крайна сметка се оказа, че занемареният вид на спирките скоро ще остане само в този материал. По задание вече се изработват нови указателни табели и подробни разписания на маршрутите, които ще бъдат поставени до няколко седмици, увериха ни от местната администрация.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      11
      1111
      50 -3
      13:06, 12 юли 2016
      И кого да критикуваме в случая Много хора ще кажат ами общината е виновна.Ами ние ? Видях красиво направени спирки и точно по средата някой нещастен кретен им беше забил по един камък.Да не говорим за вечните драсканици по спирките.Така че колкото и да правят нещо за нас ако ние не го приемем за наше,защото то Е направено за нас не можем да виним никого.Ами родителите да си възпитават по добре децата.
    • 2
      Ka
      katq
      12 -2
      13:25, 12 юли 2016
      Дано този материал то прочетат от общината, че да се вземат в ръце! Докога стари автобуси и неточно разписание! Или да има градски транспорт или да няма тогава при тези условия от години!
    • 3
      Ки
      Кики
      8 -4
      13:38, 12 юли 2016
      А, спирките в града са уникални , дори и по-новите - когато вали дъжд или сняг вали и в самата спирка , без чадър не може ! И като застанат двама с чадъри, другите да си стоят от вън , то и там и там вали!
    • 4
      Sk
      Skoda
      13 0
      13:54, 12 юли 2016
      Някога и спирките бяха удобни и освежени, имаше ред в автобусния транспорт... ако помните до възловите спирки имаше табла с разписания на всички линии и карта с маршрути и спирки. После всички са занемари, а на някой му и пречеха та ги премахна или открадна...
      Автобусите са нередовни, дори половина линии май не се движат вече - 2; 3; 5; 101..

      Колкото до тролеите - редовни са особено по линия 108, лошото е, че нищо не се прави за развитие на този транспорт - преди се спираха проекти, а сега дори не се говори за разширение... Докато сте обикаляли забелязохте ли в какво състояние е трасето им, после как очаквате мотрисите да са здрави? Като цяло състоянието им е задоволително, не мисля че им липсва поддръжка предвид възможностите на дружеството. Преди малко прочетох, че в активно движение са само 5 мотриси - закупените от Сегед, Унгария; Варна и Плевен. Старите коли от създаването на ТТ, тези който са годни, били оставени настрани, без яснота...
    • 5
      Ни
      Никодимчо
      13 -4
      14:31, 12 юли 2016
      Даже и не знаех, че в Хасково има градски транспорт.
    • 6
      См
      Смърфончо
      21 -6
      14:59, 12 юли 2016
      Абе то в междуградските автобуси вече няма хора, за София, за Пловдив и т.н. тръгват с по 5-6 човека и обикалят по селата с надеждата да качат някого, те се оплакват, че нямало градски. Ами как да има градски, като в него ще се возят 5 уши с билетче по левче, а той ще изхарчи 15лв ако направи един курс напреимер от Болярово до Технополис и обратно. Е, как да излезе сметката? Да не говорим, че и такситата не са скъпи. За 2,50 от Бадема до цветята на зеленчуковия пазар, т.е. до центъра. Е, вие какво ще предпочетете - да чакате 30 мин автобус, да платите 1 лв и да се влачите 20 мин до центъра или да дадете 2,50, таксито да ви вземе от блока и да ви спре където искате, за 10 минути и срещу 1,50 отгоре?
      Просто градът вече е твърде малък, за да има полза от градски. Малък и като площ и като население. Неприятно е да се каже, но е факт!
    Последни новини