От х:

Днес в x:

Билка за всяка болка в центъра на Хасково

    Базар на билките бе открит днес в центъра на Хасково. В дървените къщички на алеята между общината и областната администрация своите продукти са изложили билкари и фирми от Пловдив, Стара Загора, Свиленград, Хасково, има участници дори от Врачанско.

    Сред изложените продукти са не само традиционните билки и чайове, но и козметика, мехлеми, тинктури, сушени плодове, натурални сокове, сиропи и концентрати, мед и продукти от мед.

    Пловдивската семейна фирма на проф. Д-р Христо Крачанов представя цяла гама продукти от арония – сокове, нектари, концентрати. Аронията е сред най-силните естествени антиоксиданти и някои от продуктите на фирмата са истински лекарства, макар да са със статут на хранителни добавки.

    Натурален шипков мармалад от врачанското село Поволче също бе изложен на базара. Даниела Василева има семейна фирма за производство на екологични продукти от шипки и също ги представя на базара в Хасково.

    Старозагорци пък представят на базара богата гама от мехлеми и тинктури на билкова основа. Повечето производители предлагат и листовки, в които са описани качествата на отделните билкови продукти и техните лечебни свойства.

    Свиленградчанинът Георги Янев пък е изложил продукцията си – мурсалски чай, както и разсад за него.

    Посетителите на базара могат да си купят от всички традиционни билки във вид на чайове, сиропи, мазила, характерни за народната медицина, както и да получат съвети от първа ръка за всяка болка.

    Базарът ще остане в центъра на Хасково до петък, когато е Еньовден – празник на билките и здравето. Празникът ще бъде отбелязан в 12 часа пред общината с еньовденски танци на фолклорен танцов съства “Южняци” с ръководител Васко Димов. Ще има и еньовденски венец от билки, под който присъстващите ще минават за здраве.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини