От х:

Днес в x:

4 общини отказват пари от ЕС за хляб за най-бедните

    4 общини в областта отказват да хранят безплатно най-бедните си граждани. Това са Маджарово, Симеоновград, Любимец и Минерални бани. „На този етап четирите общини отказват да кандидатстват по европейската програма „Осигуряване на топъл обяд“, но все още не е късно да го направят“, каза Гергана Запрянова -  главен експерт и регионален координатор на програмата към „Социално подпомагане“ в Хасково.

    По нейна информация в тези четири общини има около 1 500 души, които отговарят на условията за изхранване. В Минерални бани са 350, в Симеоновград – 480, в Любимец – 520 и в Маджарово – 150. А за цялата област са 8 523 души, които получават пакетни храни като социални помощи.

    Схемата тече от април и до този моменти в региона са кандидатствали 3 общини – Хасково, Харманли и Димитровград, 4 общински администрации са заявили, че ще кандидатстват на по-късен етап – Стамболово, Свиленград, Тополовград и Ивайловград. Забавянето им било заради процедурите по Закона за обществените поръчки. Останалите могат да кандидатстват за следващите 4 транша на подаване на документи до края на месеците юни, юли, август и септември. Програмата е разширена и на практика ще спести общински средства, ако администрациите кандидатстват за европейските средства по програмата.

    Всички общини били уведомени с имейли, освен това били проведени срещи и разговори с кметове и представители на всички администрации. „Аз не мога да отговоря вместо общините и кмета, който решава дали да кандидатства или не. Но повечето откази са във връзка с процедурите по Закона за обществените поръчки или Закона за социално подпомагане“, каза още Запрянова. Според нея ръководствата на администрациите може би се колебаели по кой от двата закона да кандидатстват, тъй като програмата предлага опция „Топъл обяд“ да се предлага от изпълнител, който да бъде избран по един от двата закона. Може да е и във вид на кетъринг. Възможно е също така да се финансират домашните социални патронажи, които сега се издържат от бюджета на съответната община.

    Програмата „Осигуряване на топъл обяд“ дава големи възможности да се обхванат хората в крайна бедност и социална изолация. Тя стартира още април миналата година, но тогава условията бяха малко по-различни и не всички общини отговаряха на нея. Тогава кандидатстваха Харманли, Димитровград, Тополовград и Ивайловград. Хасково не кандидатства, защото не отговаряше на условията, обясни Запрянова. Тази година целевите групи са много разширени, обхващат всички в списъка на дирекция „Социално подпомагане“. Също така и лица с установени ниски доходи, под диференцирания минимален доход, както и от уязвимите групи. Няма ограничение и в броя на бедните, които ще получават парче хляб. Програмата обаче не включва пари за обслужване на проекта, потвърди Гергана Запрянова. Това означава, че чиновниците в общините няма да получат хонорар за управление на проекта, каквато е обичайната практика. Това вероятно е истинската причина за нежеланието на общинските администрации да осигурят безплатно хляб за най-бедните, смятат запознати. „Никоя община не е посочила тази причина“, твърди обаче Запрянова.

    „Недопустимо е общините да не кандидатстват и да не се използват средства за храна за най-бедните“, допълни тя. Все пак програмата засяга хората в крайна бедност, каквито са най-вече в малките селски общини.

    По програмата се отпускат близо 10 милиона лева за страната, като един храноден излиза по 2.30 лева на човек. В него се включва супа, основно ястие и хляб, а при икономии може да има и десерт. 5 процента са предвидените разходи за административни разходи и 5 процента за съпътстващи разходи. Явно обаче тези 5 процента не са достатъчни за транспорт на храната до далечните населени места, коментира Запрянова.

    Те:

    Любимец

    Не сме се отказали да кандидатстваме по програмата, категоричен бе зам.-кметът на Любимец Илия Илиев. Той остана учуден на твърдението на „Социални грижи“, които казват, че община Любимец отказва да кандидатства по програмата. Зам.-градоначалникът водил преговори с шефката на социалните в Свиленград Росица Христова за предоставяне на обновена сграда за „Домашен социален патронаж“ с кухня за социално слаби. Обмисляме да наемем външен изпълнител за доставка, в кухнята само да се разлива храната, обясни още Илиев. В момента от услугите на сега действащата кухня се възползват 300 бедни.

    Минерални бани

    „Не отговаряме на условията на програмата. Искат от нас да имаме кухня, която да отговаря на редица изисквания“, заяви вчера кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер. Това обаче не е основание, тъй като програмата предлага редица опции, сред които и кетъринг. „В момента храним 500 бедни, някои от тях и в селата“, каза още Искендер. Това става чрез „Обществена трапезария“ към фонд „Социална закрила“. Чрез него бедните не получават храна през летните месеци, а само през зимата.

    След ден размисъл и разговори между служители в администрацията, вчера Искендер тотално си промени намеренията и категорично заяви, че общината ще кандидатства по този проект. Първоначално отказали, тъй като се получили недоразумения и помислили, че не отговарят на условията. 

    Маджарово

    „За момента сме решили, че няма да кандидатстваме по тази програма, но не е изключено да го направим на по-късен етап“, заяви секретарят на общината Татяна Стоянова. Тя добави, че социално слабите в общината се изхранват чрез „Домашен социален патронаж“, финансирана с общински средства и „Обществени трапезарии“, финансирана със средства от Министерството на труда и социалната политика. И по двете програми, обаче до се доставя храна само в делнични дни, а предимството на „Осигуряване на топъл обяд“ е, че предлага храна и през уикенда.

    Всичко опира обаче и до пари. Маджарово е малка община и бюджетът е малък, каза още Стоянова. Тя допълни, че в момента нямат дори служител, който да се занимава с изготвяне на проекти. „Стига да намерим човешки и финансов ресурс“, ще кандидатстваме за „Осигуряване на топъл обяд“, заяви Стоянова. Освен това, тя вметна, че европейските проекти, какъвто е „Осигуряване на топъл обяд“, никак не са леки и нерядко натоварват общините с непризнати разходи, а община Маджарово нямала възможност за доплащане. Въпреки всичко Стоянова заяви, че в краен случай ще търсят външен консултант за изготвяне на проект за изхранване на най-бедните.

    Симеоновград

    Не сме проявили интерес към програмата до този момент, призна секретарят на община Симеоновград Павлина Илчева. „Нямаме необходимият ресурс за кандидатстване“, лаконично мотивира тя отказа на администрацията. Освен това в общината не разполагали с нужната материална база, която според Илчева трябва да е със специално оборудване. От кметството изхранвали най-бедните по програмата „Домашен социален патронаж“. Илчева не изключи варианта да кандидатстват по програмата, но на по-късен етап.

    Haskovo.net ще проследи дали общините са изпълнили обещанията си, което ще стане ясно в края на септември.

    Ива Иванова 

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Чи
      читател
      7 -1
      11:28, 22 юни 2016
      Маджарово въобще участват ли в нещо? Но бива некадърност,безхаберие и невежество,ама тяхното граници няма.
    • 2
      Чи
      читател
      7 -1
      11:42, 22 юни 2016
      Сложиха най некадърния да управлява в Маджарово името дето неможе да си каже простак какво да очакваме да се случи в Мажарово докато е там Милен Иванов едвали ще стане нещо хубаво
    • 3
      Тъ
      Търговец
      6 0
      12:35, 22 юни 2016
      "при икономии може да има и десерт",а при повече икономии може и само с десерта.Бъдете оптимисти,пропастта е близо....!Йес!!!
    • 4
      Ми
      митко
      3 0
      21:54, 22 юни 2016
      Какъв ресурс бе Павлинке? Работа и грамотност трябва в Община Симеоновград , а не да си ходим в два и половина а в останалото време да се чудим кво да правим и каква клюка да измислим, че иначе ни е скучно.
    Последни новини