От х:

Днес в x:

В първия уикенд след забраната за риболов: Гъбарите водят на рибарите

    Въдичари окупираха водоемите в региона в първия уикенд след края на забраната за риболов. На брега на язовира край хасковското село Мандра рибарите бяха през метър. „По двама на шаран“, както се изрази преди време заклет рибар, разочарован от липсата на улов.

    В съботното утро кълвеше, но умерено. Мандренският язовир даваше предимно каракуда и червеноперка, но в скромни количества.

    Но рибарите не са сами. На втора линия са трапезите, наобиколени от истински професори по риболов, на които обаче не им се занимава с въдици и се задоволяват да дават съвети. Но има и полезни наблюдатели. Стоян Петков от Хасково например бе обиколил рано сутринта горичката край язовира и бе напълнил торбата с гъби, предимно манатарки и пачи крак. „Няма да сме валат, има какво да се обядва“, обясни гъбарят, отваряйки чантата за доказателство. Найлонката бе по-пълна от повечето живарници на рибарите край брега.

    Иван Златинов от Хасково бе гордият собственик на един от най-пълните сред тях. „Каракуда и червеноперка“, обясни той. Хвърлял предимно на торен червей и царевица. „За десерт им слагам бял червей. Закачам го отпред на кукичката, отзад е торният“, открехна една от тайните на пълния живарник риболовецът. И, разбира се, захранката. „Ако не храниш, нищо няма да хванеш“, изрецитира рибарят.

    Така или иначе обаче гъбеният добив определено доминираше над рибарския, поне докъм обед. Но пък гъбарството е само рано сутрин, така че с напредването на деня рибарите може да изравнят, та даже и да поведат на гъбарите.

    Тодор Кръшков   

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ед
      ЕДИН
      4 -3
      20:58, 4 юни 2016
      Аз не виждам манатарки в "найлонката"а който вижда да каже.А тва Стоянчо очичките му много кървясали,сигурно е от светената вода дето се конкат при Досев.Пияндета...
      • Вт
        втори
        0 -1
        18:39, 5 юни 2016
        Няма наистина нити манатарка нито пък пачи крак. Няяколко печурки, бисерна гъба и /или млечница.
    • 2
      Бе
      без име
      4 0
      23:06, 4 юни 2016
      язовира в Мандра ,нали беше пак платен какво стана,има ли такса или няма
    • 3
      Fu
      fucata
      4 -1
      23:29, 4 юни 2016
      Яз. Мандра за сега е свободен
      • Бе
        без име
        2 -1
        10:30, 5 юни 2016
        това сигурна информация ли е ?
    Последни новини