От х:

Днес в x:

Хасковски полицаи задържат с куче престъпник пред деца

Областна дирекция на МВР – Хасково ще чества празника си 8 ноември с "Дни на отворените врати на полицията" – поредица срещи с обществеността, насочени към нуждите и интересите на различни възрастови и социални групи.

Дни на отворените врати се организират във всички поделения на областната дирекция в региона – районните управления на МВР в цялата област и полицейските участъци. Граждани и гости в съответните населени места в петък и събота ще могат да ги посетят и да се запознаят отблизо с работата на служителите в различните аспекти на полицейската дейност. Ще имат възможност да потърсят отговор на свои въпроси, да поискат съдействие при нужда, да се запознаят с полицейския инспектор, отговарящ за техния район.



По предварително съгласуван график ще се състоят и посещения на ученици от цялата област. За подрастващите са подготвени специални демонстрации и запознаване с работа на служителите на реда. Децата ще имат възможността да гостуват в сградите на управленията и участъците:

В РПУ-Хасково деца от начален курс в петък от 10,30ч и 11ч. ще се запознаят с дейността на полицията и видовете полицаи. Ще наблюдават как се задържа престъпник с помощта на полицейско куче.



Клуб Детска полицейска академия в Свиленград ще гостува в 10ч в събота в полицейското управление, след което децата ще раздадат на водачите на МПС специално изготвена брошура във връзка с безопасността на пътя.

На гости в РПУ-Тополовград на 06.11. ще бъдат деца от три местни училища и НПО, на които полицейските служители ще връчат грамоти за участие в различни полицейски инициативи, свързани с живота и опазване здравето на хората. На 7 ноември органите на реда от тополовградското управление ще засадят над 250 кедрови дръвчета на изхода на града в посока Елхово на мястото на изгоряла в пожарите гора.

Ивайловградските полицаи в петък ще приемат също деца от местното училище, с които ще се проведат разговори на темите за съхранение и разпространение на наркотични вещества, безопасността у дома и на улицата и ще се срещнат с криминалисти и експерти от научно-техническата лаборатория.

В петък полицаите от РПУ-Димитровград ще имат посещение от деветокласници от местната езикова гимназия, които ще се запознаят със структурата и дейността на полицията и ще направят няколко обиколки на града с автопатрули на РПУ-то и КАТ.

Честването на 8 ноевмри, като професионален празник на българските полицаи е въведено през 1924 г. по инициатива на Софийския градоначалник – о.з.. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца-патрон на полицията е потърсена консултация от Светия синод. Писменото мнение на Митрополит Стефан изяснява: "Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта се намират под началството на великия Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда на патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите".

С телеграма № 7932 от 24-ти септември 1924 година, министър Русев нарежда на столичния градоначалник и окръжните управители: "За патронен празник на цялата полиция в царството се определя Св. Архангел Михаил - 21-ви ноември / 8-ми ноември - нов стил/" Така 8-ми ноември е честван тържествено като патронен празник на полицията от 1924 до 1943 г. С решение на Министерския съвет, традицията 8-ми ноември да се чества като професионален празник на българската полиция е възстановена през 1998 г., и тази година той се чества официално за девети път, след 55 годишно прекъсване .
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини