От х:

Днес в x:

Хасковски фермери искат оставката на министъра

Фермери от региона изкараха на пътя Димитровград – Хасково стотина тежки машини – комбайни и трактори, час преди 12 днес. Те се включиха в националния протест на зърнопроизводителите срешу безхаберието на правителството и липсата на пари за доплащания в земеделието в проектобюджета за 2009 г.



В декларацията им се иска и оставката на министъра на земеделието Валери Цветанов. Освен това фермерите искат по сметката на фонд "Земеделие" да се прехвърлят 147 милиона лева за националните доплащания за декар площ за 2008 г. Те настояват и в бюджета за догодина да се предвидят 378 млн. лв., съгласно подписано споразумение между националната асоциация на зърнопроизводителите и министъра на земеделието. Такива пари в готовия вече проектобюджет не са предвидени, казаха протестиращите.



Цените на горивото и препаратите са скочили няколко пъти, а изкуните цени са замръзнали, казаха фермери. Например амониевата селитра е поскъпнала осем пъти за две година, нафтата вече е около 2.30 лв., а зърното се изкупува пак за 20 стотинки, изтъкнаха протестиращите. Според Димитър Тодоров, един от фермерите, при тази изкупна цена на слънчогледа олиото в магазините би следвало да струва не повече от лев и тридесет-четиридесет стотинки.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини