От х:

Днес в x:

5-годишен опел – 300 лв., БМВ – 500 лв.

5-годишен опел струва 300 лева по застрахователна оценка, а БМВ на същите години – 500 лева. Тези цифри изнесе на днешното заседание на ОбС Хасково шефът на общинското данъчно Димо Маринов. Застрахователната оценка се представя за плащането на данък "придобиване", която по силата на общинската наредба е 3 процента от нея. Така новите собственици на возилата са платили данък от 9 лева за опела и цели 15 – за бавареца.

По изчисления на Димо Маринов реалните цени на возилата са поне от 5000 лева нагоре. От началото на годината досега общината е изгубила от приходи по това перо поне половин милион лева, изтъкна данъчният шеф.

Изказването му на сесията бе по повод внесена докладна записка, с която се предлага застрахователната оценка да се извършва на базата на международния каталог ШВАКЕ. Ирена Узунова от ГЕРБ обаче опонира, че не е в правомощията на общинския съвет да нарежда на частните компании как да правят застрахователните оценки. Това е абсолютно незаконно, каза тя и призова колегите си да гласуват против предложението.

Чуха се и мнения да се избере една от 11-те застрахователни компании в града, която да извършва оценка на возилата според изискванията на общината. Идеите обаче бяха в суров вид и ОбС гласува разглеждането на докладната да се отложи за следващо заседание.

Така евтините данъци за МПС-та остават поне още месец.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини