От х:

Днес в x:

Вече не сме длъжни да плащаме, ако не получим касова бележка

Вече не сме длъжни да плащаме, ако не получим касова бележса, решиха окончателно депутатите.

Според приетите текстове получател на стока или услуга, който не получи касов бон, може "да задържи" плащането, докато не получи такъв. Предложението бе направено в пленарната зала от Венко Сабрутев от ПП-ДБ. То се различава от първоначалния текст, станал по-популярен като "безплатен обяд", според който клиентът, който не получи касов бон, може да не плаща и да си тръгне.

Именно гласуването на тази мярка бе използвано от Ирена Димова от ГЕРБ-СДС като аргумент, за да остане 9% ДДС за ресторантьорите.

15% данък печалба за големите компании

Мина поправката в Закона за корпоративното подоходно облагане, с което се въведе 15% данък за компании с оборот над 750 млн. евро. Данък няма да се дължи върху инвестициите. Мярката влиза в сила от 1 януари 2025 г.

От трибуната Йордан Цонев от ДПС заяви, че партията е против вдигането на данъците, независимо дали става дума за директива на ЕС, или по линия на ОИСР. Той добави, че големите компании са дошли в България заради 10-процентния данък, което е и конкурентно предимство на страната. Той изтъкта, че това е било благодарение на ДПС от времето на Тройната коалиция.

Депутатите отхвърлиха и предложенията на БСП за 15% данък върху свръхпечалбите на банките.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини