От х:

Днес в x:

В Баните: бой по мръсния гяурин

12-класникът от оздравителната гимназия в Минерални бани Николай Василев е бил пребит от група ученици от турския етнос от същото училище в сряда вечерта. За инцидента съобщи в днешния си брой вестник "Новинар юг".

Група от десетина момчета се нахвърлиха върху мен с викове "Мръсен гяурин", разказа пред Haskovo,NET Николай. Той бе още с насинено око от мелето в стаята му в школското общежитие.

Инцидентът възникнал след наглед дребно произшествие – група деветокласници намерили за уместно да се забавляват, като хвърлят димка в коридора. В Баните ги правят от топчета пинг-понг, обясни Николай. Възпитателят Митко Георгиев тръгнал по стаите заедно с няколко от по-големите ученици да провери кой е направил белята, както и да отвори прозорците, за да се проветри.



Според обясненията на помощник директорката на училището в докладна записка до шефа на инспектората по образование, Николай е направил забележка на едно от момчетата с турски имена за димката и това отключило гнева им. Турчетата се имат за по-висши от нас, казва Николай.

Възпитателят изпратил деветокласниците на двора, докато се разсее пушекът. Малко по-късно обаче десетина от тях влетели в стаята на Николай. След няколко предизвикателства Шабан ме удари с опакото на ръката. Аз обаче се отдръпнах и го блъснах. Тогава всичките ми скочиха вкупом, обяснява единадесетокласникът. Удряха, ритаха, блъскаха с викове "Мръсен гяурин" и още нещо на турски, но не можах да го разбера, разтреперва се при спомена за мелето Николай.



И аз удрях, казва момчето. Той успял да удари един по лицето, друг блъснал в стената, а на трети скъсал тениската. Те не очакваха такъв отпор, защото ме знаят като кротко момче. Стъписаха се и започнаха да отстъпват. Трудно ме достигаха, защото си пречеха един на друг, а аз където ударех, все на месо, с леко самохвалство продължава единадесетокласникът.
В докладната записка на помощник директорката пише, че привлечен от шума, възпитателят влязъл в стаята и видял Николай свит на пода, а над него надвесени тумба от разярените турски момчета.

Възпитателят успял да ги разпръсне, макар че хлапетата се опънали и на него. Малко след това при Николай пристигнал друг пехливанин – над стокилограмовият единадесетокласник Ферди. Вика ми: "Ти защо действаш "зайците"? Къв си ти бе! Ние не ги действаме, та ти ли?" След словесната атака последвала и юмручна. Николай не посегнал, защото си дал сметка, че го провокират за ново меле. Така се сдобил със синината на окото си.



Блъскаха ме и ме ритаха по цялото тяло, включително по слабините, обясни той. За нараняванията си е извадил медицинско от съдебния лекар д-р Христо Еленски.

Групата турчета биячи тази сутрин бяха привикани в полицейския участък в Минерални бани да дават обяснения. Пред журналисти те отрекоха да са обиждали съученика си, но нямаше как да отрекат синините.

За понеделник в училището е насрочен педагогически съвет, на който ще се разглежда поведението на учениците, участвали в мелето.

Николай и баща му Павел са твърдо решени да съдят биячите. Те са решени дори да се жалват в комисията по защита от дискриминацията.

Тя впрочем се оглавява от българина Кемал Еюп.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Фи
    Филип Тотю
    0 0
    10:11, 19 юли 2016
    Рязаните читаци като се имат за по висши ,моля да се чустват свободни да си ходят в Турция ,че там по нисши от тях няма.Откъсани прости миризливи аналноподатливи даалии.
Последни новини