От х:

Днес в x:

Хасково купува басейна на Цигарената

Общината смята да закупи закрития басейн на цигарената фабрика, заяви на среща в библиотеката кметът Георги Иванов. Дружеството "Хасково Табак" е в ликвидация и сега тече процедура по продажба на активите му.

Построяването на едно такова съоръжение като басейн струва скъпо, затова смятаме да купим този на Цигарената, обясни Иванов. На срещата той изказа задоволство от развитието на града през последните години в културно отношение. Когато станах кмет през 1999 г. в Хасково имаше само няколко обекта, интересни за туристите – паметника нанезнайния воин на площада, две църкви и няколко възрожденски къщи. Сега вече можем да се похвалим с доста нови културни и спортни придобивки, допълни кметът.

Красимира Узунова от историческия музей изрази опасенията си, че сградата на стария затвор (до супермаркет "Авеню") ще бъде отново използвана за лишените от свобода. Сградата е строена през 1893 година за затвор и е използвана по предназначение от Освобождението до края на 50-те години, обясни тя. До началото на 90-те е била използвана за експозиция на хасковския музей. В България не ми е известно да има подобна запазена сграда, каза Узунова и поиска от кмета тя да бъде запазена и ползвана от музея.

Георги Иванов обясни, че от общината е направено искане за прехвърляне на собствеността на сградата до министерството на отбраната. Оттам отговорили в типичния си уклончив стил, че ще решават по-късно. Той препоръча на музейните работници да изготвят подробна история на старата сграда и да поискат с писмо от министерството на отбраната тя да бъде предоставена на общината за ползване от историческия музей.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини