От х:

Днес в x:

Нова теория за изчезването на динозаврите

Международен изследователски екип е открил микроскопични сфери въглерод в седименти, които датират от епохата на динозаврите.

Тези сферички са образувани вследствие на горенето на петрол и дават нови индикации за изчезването на динозаврите, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Най-аргументираната теория за изчезването на динозаврите е свързана със сблъсъка на астероид с нашата планета. Един от аргументите в полза на теорията е наличието на тънък слой иридий - елемент, който е рядко срещан по земната повърхност, но е в състава на някои астероиди, в седименти на 65 милиона години.

Учените освен това откриха следи от катастрофален сблъсък през онази епоха. Става дума за кратера Чиксулуб на полуостров Юкатан в Мексико.

Падането на астероида съответства на период на масово изчезване, наречен граница креда-терциер. През този период голяма част от формите на живот на планетата, включително динозаврите, са изчезнали.

Падането на астероида, колкото и опустошително да е било то, обаче не е достатъчно, за да обясни изчезването на голяма част от формите на живот на Земята.

Няколко хипотези са споменавани от учените - климатични промени, киселинни дъждове, затъмняване на Слънцето от облак сажди, дължащи се на пожар, който е предизвикан от падането на астероид.

Хипотезата за пожар обаче не звучи много достоверно, защото макар да откриха следи от сажди от периода, наречен граница креда-терциер, учените са попаднали на малобройни овъглени останки от растения.

Новото изследване обаче фокусира вниманието върху откриването на микроскопични сфери въглерод от периода, наречен граница креда-терциер, на 8 от проучените 13 обекта. Тези сферички са образувани вследствие на горене на въглища и суров петрол.

Изследователите смятат, че астероидът, образувал кратера Чиксулуб, се е блъснал в огромен петролен резервоар и е изхвърлил в атмосферата огромни количества горящи въглеводороди.

Това огнено кълбо се е разпространило на стотици километри и е инициирало процеса на изчезване на големите форми на живот, докато малките, като например прародителите на бозайниците, са били пощадени. Тази теория позволява да се обясни наличието на сажди във въпросните седименти. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини